Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

ПАТ "Укрінбанк" віднесено до категорії неплатоспроможних

Правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення ПАТ "Укрінбанк" до категорії неплатоспроможних. Про це йдеться в постанові № 934 від 24 грудня 2015 року.

Переважна більшість вкладників банку, вклади яких підлягають відшкодуванню Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, отримають свої кошти в повному обсязі (53 тис. осіб, або 95,5%). Фонд гарантування вкладів фізичних осіб забезпечить виплати гарантованої  суми вкладів в обсязі більше 1,9 млрд грн.

З метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів зазначеного банку, у зв’язку із допущенням ним протягом вересня зменшення більше ніж на 5% значення нормативу миттєвої ліквідності (Н4) більше п'яти разів, Національний банк України 1 жовтня 2015 року прийняв рішення про віднесення ПАТ "Укрінбанк" до категорії проблемних. Національним банком було встановлено строк для вжиття ПАТ "Укрінбанк" заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства.

У межах встановлених процедур Національний банк України працював з керівництвом та власниками ПАТ "Укрінбанк" щодо пошуку шляхів поліпшення фінансового стану. Так ПАТ "Укрінбанк" надав План фінансового оздоровлення, який передбачав залучення 500 млн. грн. в еквіваленті від інвестора для відновлення рівня ліквідності. В рамках запланованих заходів ПАТ "Укрінбанк" зареєстрував в Національному банку договір позики щодо залучення коштів від інвестора-нерезидента.  Проте кошти від інвестора до банку так і не надійшли.

Незважаючи на активізацію роботи з повернення кредитної заборгованості, зокрема проблемної, пошук інвесторів, зупинити відплив коштів та стабілізувати ліквідність так і не вдалося.  Свідченнями цього було надходження до Національного банку значної кількості скарг (з жовтня надійшло майже 300 скарг) від клієнтів про неповернення ПАТ "Укрінбанк" вкладів та невиконання розрахункових документів. Станом на 21 грудня 2015 року на балансі банку обліковувались розрахункові документи клієнтів, що не виконані в строк з вини банку, на загальну суму 52 млн грн.

Таким чином, ПАТ "Укрінбанк" був неспроможний своєчасно та в повному обсязі виконувати законні вимоги кредиторів через недостатність коштів, а його діяльність не відповідала вимогам банківського законодавства і нормативно-правових актів Національного банку.

Зважаючи на невідповідність діяльності ПАТ "Укрінбанк" вимогам банківського законодавства і нормативно-правових актів Національного банку, погіршення показників його діяльності та фінансового стану, а також невиконання ПАТ "Укрінбанк" планів поліпшення фінансового стану, Національний банк України був вимушений прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Довідково

Станом на 21 грудня 2015 року власниками істотної участі в банку є Володимир Клименко (66,99%) та Олексій Морозов (10%).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини