Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Підсумки VIIІ Щорічної дослідницької конференції центробанків України та Польщі

Підсумки VIIІ Щорічної дослідницької конференції центробанків України та Польщі

VIIІ Щорічна дослідницька конференція "Маневруючи у мінливому ландшафті: центральні банки в умовах нової реальності" відбулася 20 та 21 червня 2024 року в Києві, зібравши понад 300 провідних експертів та представників центробанків, фінансових організацій, університетів та дослідницьких центрів з майже 30 країн світу.

Ключова увага заходу зосередилася на стратегіях, які центральні банки можуть застосувати для ефективного управління економічними наслідками війни в Україні та пов'язаними з нею сучасними викликами. Упродовж двох днів учасники заходу обговорили актуальні для України та світу питання як онлайн, так і вперше з 2019 року безпосередньо в Україні – у  форматі живого спілкування.

У фокусі уваги дослідницьких панелей першого дня конференції представники Міжнародного валютного фонду, Європейського центрального банку, центробанків США, Канади, Польщі, Молдови та України, Банку міжнародних розрахунків, Центру досліджень міжнародної економіки (CREi) та західних університетів були такі теми:

  • наслідки великих та асиметричних шоків для економічного розвитку;
  • взаємозв’язок між монетарною політикою та фінансовою стабільністю;
  • обмеження трансмісійного механізму монетарної політики;
  • роль фінансової грамотності у формуванні інфляційних очікувань.

Ключовий спікер Френк Сметс з Європейського  центрального банку у своєму виступі розповів про фіскальну підтримку та інфляцію у бізнес-циклах США.

Другий день заходу був присвячений практичним аспектам макроекономічної політики. В межах трьох панельних дискусій  представники МВФ, посольства США в Україні та представництва ЄС в Україні, центробанків Литви, Польщі та України, Уряду України, Інституту міжнародної економіки Петерсона, Інформаційно-аналітичного центру Брейгеля, консалтингової компанії "OGResearch", Київської школи економіки, українські та іноземні експерти, науковці, викладачі та студенти обговорили:

  • дії центральних банків в умовах нової реальності;
  • повоєнне відновлення України через європейську інтеграцію;
  • санкційну політику, репарації  та шляхи використання арештованих активів рф.

Хедлайнерка другого дня – Перша заступниця директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Гіта Гопінат розповіла учасникам заходу про великі шоки, з якими зіткнулася глобальна економіка впродовж останніх років, а також оптимальні стратегії центробанків за таких умов. 

Також, як і передбачалось, під час конференції відбулося нагородження переможців Сьомої наукової конференції для студентів та молодих дослідників.  

"Ми щиро вдячні команді та нашим партнерам за відмінну організацію, а учасникам – за фантастичний за глибиною професіоналізм дискусії. Те, що конференція повернулася до Києва та ще й у режим офлайн – це невелика, але дуже важлива перемога. За 849 днів повномасштабної війни ми стали значно сильнішими та згуртованішими, стали краще розуміти, якою ми хочемо бачити не лише монетарну та курсову політику, а й якою ми хочемо бачити Україну. І конференція залишиться важливим епізодом на цьому шляху", – зазначив Голова Національного банку України Андрій Пишний, підбиваючи підсумки заходу.

«Маю честь висловити непохитну підтримку Сполученими Штатами виваженої монетарної політики, яка ставить на перше місце макрофінансову стабільність та сприяє створенню рівних умов для бізнесу. Така політика є основою економічного зростання та процвітання для всіх. Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати Україну в розбудові надійного фінансового сектору, який відповідає стандартам Європейського Союзу та інтегрований у міжнародні системи. Ми розуміємо, що макроекономічна стабільність України є критично важливою складовою перемоги у війні. Уряду потрібен сильний приватний сектор, який генеруватиме податкові надходження для того, щоб виграти війну та перемагати в майбутньому. Цей критичний зв’язок між економікою та воєнними зусиллями є однією з причин, чому USAID визначило своїм пріоритетом підтримку українського малого і середнього бізнесу і фінансових установ», – зазначив в.о. Директора Місії USAID в Україні Джеффрі Лерер.

VIII Щорічна дослідницька конференція Національного банку України була проведена спільно з Національним банком Польщі за підтримки Проєкту USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу" та Міжнародного валютного фонду. Національний банк України дякує колегам за потужну підтримку в реалізації важливої дослідницької події.

Детальні підсумки конференції читайте в колонці Андрій Пишного  «П’ять ключових висновків VIII Щорічної дослідницької конференції»

Корисні матеріали:

Довідково

Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» (IBR) – це п’ятирічна програма, яка впроваджується компанією DAI Global LLC, підтримує системні зміни в економіці України і збільшує пропозицію фінансування, доступного для українського бізнесу. Проєкт IBR має на меті трансформувати фінансовий сектор країни у добре функціонуючий і конкурентний ринок, який відповідає стандартам Європейського Союзу і є інтегрованим у міжнародні фінансові системи, водночас безпосередньо надаючи фінансування підприємствам для забезпечення сталого економічного зростання в Україні. Для отримання додаткової інформації про діяльність Проєкту IBR відвідайте сторінку у Фейсбуці: https://www.facebook.com/IBRUAproject.

 

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини