Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Подолання наслідків коронакризи, відновлення платоспроможності ФГВФО,  скорочення NPL у державних банках, розширення системи гарантування вкладів  – у фокусі уваги Ради з фінансової стабільності за останній рік

Подолання наслідків коронакризи, відновлення платоспроможності ФГВФО, скорочення NPL у державних банках, розширення системи гарантування вкладів – у фокусі уваги Ради з фінансової стабільності за останній рік

Національний банк оприлюднив шостий Звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності за період із серпня 2020 року до липня 2021 року.

Рада традиційно зосередила діяльність на оцінці системних ризиків, також у фокусі були  проблеми фінансового сектору в умовах посткризового відновлення економіки. Прогрес у здійсненні вакцинації та відновлення економіки сприяли зменшенню оцінки ризиків коронакризи. Загалом системні ризики фінансового сектору наразі є низькими та контрольованими. Водночас поступове згортання антикризових заходів не має створити ризики припинення підтримки економіки. Продовження співпраці з МВФ є запорукою зменшення загроз для фінансової стабільності.

На засіданнях Ради у звітному періоді розглядалися найактуальніші для фінансової стабільності питання, зокрема відновлення платоспроможності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) та реалізації планів скорочення непрацюючих кредитів (NPL) державних банків.

Рада узгодила низку рішень для відновлення платоспроможності ФГВФО, зокрема:

  • схвалила реструктуризацію боргових зобов’язань ФГВФО шляхом переведення їх в умовні зобов’язання та визначила джерела їх погашення;
  • визначила особливості входження АТ «Ощадбанк» до системи гарантування вкладів фізичних осіб;
  • погодила поступове збільшення гарантованої суми вкладів до 600 тис. грн із 01 січня 2023 року;
  • підтримала запропоновану ФГВФО концепцію законодавчого запровадження механізму врегулювання спорів щодо повернення активів неплатоспроможних банків між екс-власниками та Фондом.

На засіданні в лютому 2021 року Рада відзначила прогрес у реалізації планів скорочення NPL державних банків, рекомендувала їм продовжити роботу з оздоровлення кредитних портфелів у 2021 році та активніше використовувати всі наявні інструменти роботи з NPL з метою їх зменшення нижче 20% до 2025 року.

Також у звітному періоді розглядалися питання побудови системи гарантування вкладів членів кредитних спілок та системи гарантування виплат за договорами страхування життя. Рада підтримала розбудову цієї системи на платформі ФГВФО,  погодила дорожню карту розширення системи гарантування та  для її реалізації створила робочу групу з експертів НБУ та ФГВФО.

Довідково

Рада з фінансової стабільності створена в березні 2015 року указом Президента України. Це – міжвідомчий орган, платформа для фахових дискусій про фінансову стабільність.

До складу Ради входять Голова Національного банку України, Міністр фінансів України (співголови Ради), Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, директор-розпорядник ФГВФО, Перший заступник Голови Національного банку України, заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції.

Рада виявляє системні ризики та загрози для фінансової стабільності та розробляє рекомендації, щоб нівелювати вплив загроз на фінансову систему.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини