Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Посилюємо кіберстійкість фінансової системи: стартувало навчання з питань кібербезпеки для банківського сектору

Посилюємо кіберстійкість фінансової системи: стартувало навчання з питань кібербезпеки для банківського сектору

Центр кіберзахисту Національного банку спільно з Національним координаційним центром кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України за підтримки та участі CRDF Global організували навчання з питань кібербезпеки для працівників банківського сектору України.

Навчальна програма “Управління вразливостями” стартувала 02 серпня 2021 року та триватиме до 16 вересня.

«Мета програми – підвищити кваліфікаційний рівень та практичні навички працівників банків у сфері забезпечення кіберзахисту інформаційних систем. Її проведення стане значним внеском у розбудову кіберзахисту банківської системи України та підвищення кіберстійкості об’єктів критичної інфраструктури фінансової системи. Адже надійне функціонування систем безпеки є важливою передумовою для забезпечення стабільної роботи банківської системи та фінансових ринків», – наголосив заступник директора Департаменту безпеки Національного банку Олександр Скомаровський, відкриваючи першу зустріч у межах навчальної програми.

Він додав, що, попри зростаючу кількість та різновиди кібератак, банківська система ефективно протидіє кіберзагрозам. Досягати цього вдається завдяки впровадженню новітніх технологій кіберзахисту, ефективному використанню комплексів та систем захисту, вдосконаленню механізмів обміну інформацією про кібератаки та кіберінциденти між Центром кіберзахисту Національного банку, іншими державними органами, банками, фінансовими установами тощо. Крім того, важливу роль у цьому відіграє постійний процес підвищення знань та навичок фахівців із кіберзахисту, зокрема в межах подібних навчальних заходів.

Заступник керівника служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки – керівник управління інформаційної безпеки Апарату РНБО України Володимир Звєрєв наголосив на тому, що актуальні кіберзагрози здебільшого сфокусовані на банківській та фінансовій сфері, і для того, щоб бути впевненими у захищеності цього напряму необхідна координація та взаємодія між спеціалістами з кібербезпеки банків, зокрема, що є об’єктами критичної інфраструктури.

Загалом у навчанні візьмуть участь 30 представників із близько 20 банків України. Навчання є безкоштовним та відбуватиметься переважно в онлайн-форматі.

Здобутий досвід дасть можливість представникам банківської системи:

розширити погляд на безпеку комп'ютерних систем і мереж банків, ефективно здійснювати аналіз їх вразливостей та оцінювати стан кібербезпеки банку;

отримати розуміння, які дії хакера можна передбачити й успішно їм протистояти, ефективно реагувати на кіберінциденти й кібератаки;

підвищити якість співпраці Центру кіберзахисту Національного банку та банків України щодо забезпечення кіберстійкості банківської системи та захисту критичної інфраструктури.

Під час навчання спеціалісти з кіберзахисту ознайомляться з актуальними викликами та загрозами в сфері захисту критичної інфраструктури банківської системи, а також потенціалом і можливостями Центру кіберзахисту Національного банку та  команди реагування на кіберінциденти в банківській системі – CSIRT-NBU. Також вони зможуть обмінятися досвідом та проаналізувати більшість кейсів із кіберзахисту, з якими стикаються мало не щодня під час повсякденної роботи.

Довідково

Центр кіберзахисту Національного банку України створено у 2017 році для поєднання та координації зусиль у сфері забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту в банківському та фінансовому секторах України. З 2018 року у складі Центру кіберзахисту Національного банку функціонує команда реагування на кіберінциденти в банківській системі (CSIRT-NBU).

Національний координаційний центр кібербезпеки є робочим органом Ради національної безпеки і оборони України. Центр має забезпечити координацію діяльності суб’єктів національної безпеки і оборони України під час реалізації Стратегії кібербезпеки України, підвищити ефективність системи державного управління для формування й реалізації державної політики в сфері кібербезпеки.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини