Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Правила складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг будуть уніфіковані

Правила складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг будуть уніфіковані

Національний банк пропонує до обговорення з ринком небанківських фінансових послуг нові правила складання та подання звітності його учасниками.

Мета правил - визначити загальні вимоги до складання та подання даних звітності учасниками ринку небанківських фінпослуг в єдиному нормативно-правовому акті. У попереднього регулятора правила складання звітності для різних сегментів ринку визначалися різними документами. Підхід Національного банку спростить для учасників ринку розуміння правил та забезпечить прозорість підходу регулятора.

Правила складання та подання звітності визначають:

  • учасників ринку небанківських фінансових послуг, які надсилають дані звітності. Зокрема, правила поширюватимуться на страховиків, страхових та перестрахових брокерів, кредитні спілки, ломбарди, інші фінустанови, а також на юросіб, які мають право надавати фінансові послуги;
  • форму подання даних звітності;
  • вимоги до порядку формування показників звітності;
  • перелік, формат, періодичність та строки подання звітних файлів;
  • перелік, формат та строки подання електронних документів до Національного банку;
  • порядок накладання кваліфікованого електронного підпису на дані звітності.

Після затвердження нових правил складання та подання звітності втратять чинність відповідні розпорядження попереднього регулятора.

Нові правила також передбачають практику збору даних за допомогою налаштованих автоматизованих систем, якою користується Національний банк. Це дозволить Національному банку ефективно виконувати свої функції регулювання та нагляду за учасниками ринку небанківських фінансових послуг, а також складати грошово-кредитну, фінансову статистику, статистику зовнішнього сектору.

Зауваження та пропозиції до проєкту Правил складання та подання звітності можна подати до 5 березня 2021 року на електронну адресу: [email protected]

Подаючи пропозиції, просимо зазначати найменування учасника ринку, прізвище, ім’я та телефон контактної особи.

Також пропозиції та зауваження можна надіслати на поштову адресу Національного банку: вул. Інститутська, 9, м. Київ-8, 01601.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини