Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Презентовано пам’ятні монети "Надання статусу країни-кандидата на членство в ЄС"
Презентовано пам’ятні монети "Надання статусу країни-кандидата на членство в ЄС" (2)

Презентовано пам’ятні монети "Надання статусу країни-кандидата на членство в ЄС"

Національний банк України 18 листопада 2022 року ввів у обіг пам’ятні монети "Надання статусу країни-кандидата на членство в ЄС", присвячені цій історичній події, що відбулася 23 червня 2022 року. 

Презентували монети Голова Національного банку Андрій Пишний та заступник Голови Олексій Шабан під час зустрічі з виконавчим віцепрезидентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом, Послом ЄС в Україні, головою Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом  та заступником Державного секретаря Кабінету Міністрів України Анатолієм Куцеволом.

"Україна - європейська держава з європейськими цінностями, які ми захищаємо і відстоюємо щодня, і тому надання Європейським Союзом Україні статусу країни-кандидата на членство - це підтвердження, що європейська спільнота бачить нашу країну своєю невід’ємною частиною. Роками зв’язки між Україною і ЄС поглиблювалися, ми продовжуємо наближувати своє законодавство, інститути і правила до норм ЄС. Національний банк України як лідер реформ у фінансовому секторі є активним учасником євроінтеграційних процесів, - прокоментував Голова НБУ Андрій Пишний. - Регулювання фінансового сектору України вже значно наблизилося до європейських стандартів. Ми впевнено рухаємося до приєднання України до Єдиної зони платежів у євро, повного виконання взятих зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС та розширюємо нашу взаємодію з Європейською Комісією, ЄЦБ, іншими європейськими інституціями та фінансовими регуляторами".

На знак багаторічної співпраці України та ЄС, а також подяки за масштабну фінансову допомогу та підтримку України під час повномасштабної війни з рф Голова НБУ подарував перші пам’ятні монети Валдісу Домбровскісу та Матті Маасікасу.

Валдіс Домбровскіс, віцепрезидент Європейської Комісії, зазначив: "ЄС підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно, поки росія продовжує свою жорстоку війну. Це означає політичну, гуманітарну, військову та фінансову підтримку. ЄС мобілізував безпрецедентну фінансову та технічну допомогу на суму 19,7 мільярдів євро для посилення економічної, соціальної і фінансової стійкості країни. Україна вже отримала статус країни-кандидата на членство в ЄС, і ми працюємо над її тіснішою інтеграцією у внутрішній ринок ЄС. У цьому контексті ми підтримуємо зусилля України, спрямовані на приєднання до Єдиної зони платежів у євро, і готові надавати допомогу в цьому процесі".

Пам’ятні монети "Надання статусу країни-кандидата на членство в ЄС" відтворені за мотивами ескізу художників Володимира Тарана, Олександра Харука, Сергія Харука. 

Аверс монети оздоблений мозаїкою, яка розміщена біля зображення європейського континенту з обрисами кордонів України, з написами "Повернення додому" та "Україна". На реверсі зображена карта України, стилізована національним орнаментом вишивки, на тлі зірок, що символізують народи Європи в єдності. 

Придбати пам’ятні монети можна буде в банків-дистриб’юторів із продажу пам’ятних монет та сувенірної продукції: АТ АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "АБ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК", АТ КБ "ПриватБанк".

Довідково

Монету "Надання статусу країни-кандидата на членство в ЄС" номіналом 10 гривень  виготовлено зі срібла 925 проби, категорія якості карбування - "пруф" (елемент оздоблення - голограма), маса дорогоцінного металу в чистоті - 31,1 г, тираж - до 5 000 шт. (у тому числі до 2 500 шт. у 2022 році). 

Монету "Надання статусу країни-кандидата на членство в ЄС" номіналом 5 гривень виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування ‒ "спеціальний анциркулейтед", маса - 16,5 г, тираж - до 75 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. у 2022 році в сувенірній упаковці). 

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптор - Володимир Дем’яненко.

Програмне моделювання здійснив Юрій Лук’янов.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини