Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Привітання Голови Національного банку Кирила Шевченка з Днем банківських працівників України

Привітання Голови Національного банку Кирила Шевченка з Днем банківських працівників України

Шановні колеги, дорогі друзі! Сьогодні, 20 травня, співробітники банківської сфери відзначають своє професійне свято – День банківських працівників України!

І хоча наше професійне свято відзначається вже вісімнадцять років поспіль, цього року воно набуло особливого сенсу. Зумовлені війною випробовування, які успішно долає наша фінансова спільнота, змушують переосмислити роль, чесноти і можливості працівників банківської сфери.

Сьогодні триває 86-тий день мужнього і героїчного опору українського народу агресору, вагомий внесок в який здійснює і банківська система України.

Після 24 лютого слова «тримати фінансову оборону» перетворились із загальної метафори  на особливий приклад героїчної і високо патріотичної місії, просякнутий досвідом воєнних реалій: постійним стресом, безліччю непередбачуваних ситуацій, невизначеністю і загрозою життю.

Однак, у широкому контексті хаос, навіть породжений війною, завжди дає вибір і створює можливості.

Перед кожним із нас 24 лютого постали питання: на що я здатен, що переможе – страх чи місія? І я вдячний всім вам за перемогу відповідальності над страхом, за віру в Україну та віддану роботу задля її перемоги!

Завдяки вам наша фінансова система третій місяць війни працює стабільно, безперервно та є драйвером відновлення економіки.

Це результат ефективних злагоджених дій, неординарних рішень, оперативних і професійних кроків команди банків та НБУ.

Попри воєнні дії, завдяки нашим із вами спільним зусиллям українці мають постійний доступ до власних коштів та звичних фінансових сервісів, для них відчинені двері понад 80% банківських відділень загалом по країні.

Банківський сектор, незважаючи на воєнні ризики, залишається стійким та високоліквідним. Побоювання значних відпливів коштів не реалізувалися. Навпаки, загальний обсяг коштів на рахунках громадян та бізнесу зріс, якщо порівняти з початком війни, на 90 млрд грн у еквіваленті, а гривневі вклади населення – на чверть.

Це свідчить про високий рівень довіри до українських банків. І ви повністю виправдуєте цю довіру. Ви не лише захищаєте заощадження українців, але й дбаєте про економіку: забезпечено фінансову підтримку посівної, кількість гривневих кредитів, наданих бізнес-корпораціям, знову почала зростати.

В умовах війни таке здається неймовірним. Тому сьогодні вам аплодує весь світ. Здобутки української банківської системи відзначає уся світова фінансова спільнота: Міжнародний валютний фонд, Європейський центробанк та інші центральні банки, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку. Усі міжнародні партнери, з якими у нас упродовж останніх трьох місяців триває інтенсивне спілкування, висловлюють величезну повагу до стійкості і роботи українських банків. Вони вражені тим, як ви справляєтесь з неординарними військовими викликами, як мужньо тримаєте фінансову оборону!

Попереду в нас ще багато випробувань, але значний запас міцності банківського сектору, наша спільна віра в перемогу, професіоналізм та командний дух дають нам можливість гідно їх подолати!

Ми вже довели, що бути банківським працівником України – це справжнє покликання. Тому сьогоднішнє свято – це насамперед день визнання професіоналізму, відваги і мужності кожного, хто на фінансовому фронті захищає свободу і незалежність рідної країни, права її громадян.

Від команди Національного банку та від мене особисто дозвольте вам побажати витримки, мужності та єдності! Будьте сильними та сміливими, будьте героями, завдяки яким банківська система злагоджено та ефективно працює, незважаючи на війну, – з користю для України та заради майбутньої перемоги.

Слава Україні! Разом до перемоги! Все буде Україна!

Дякую за вашу роботу!

Кирило Шевченко,

Голова Національного банку України

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини