Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Про ліквідацію неплатоспроможного АТ "ІМЕКСБАНК"

Національний банк України, продовжуючи розпочату процедуру виведення з ринку неплатоспроможного АТ "ІМЕКСБАНК", 21 травня 2015 року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію цього банку з 27 травня цього року.

Ураховуючи погіршення фінансового стану АТ "ІМЕКСБАНК", здійснення банком ризикової діяльності, порушення ним вимог нормативно-правових актів Національного банку України, цей банк у січні 2015 року було віднесено до категорії проблемних та встановлено строк для вжиття заходів АТ "ІМЕКСБАНК" щодо приведення своєї діяльності у відповідність до вимог банківського законодавства України.

У зв’язку з незадовільним фінансовим станом банку акціонери та керівництво цього банку мали вжити негайних дієвих заходів, спрямованих на поліпшення його фінансового стану та усунення причин, що призвели до погіршення.

Проте всупереч вимогам статті 75 Закону України "Про банки і банківську діяльність" та Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 17 серпня 2012 року № 346, АТ "ІМЕКСБАНК" не подав до Національного банку України план фінансового оздоровлення банку, який мав передбачати вжиття достатніх та своєчасних заходів з поліпшення його фінансового стану та приведення діяльності банку у відповідність до вимог законодавства України.

Зважаючи на невідповідність діяльності АТ "ІМЕКСБАНК" вимогам банківського законодавства і нормативно-правових актів Національного банку України, невжиття ним достатніх та своєчасних заходів щодо усунення порушень, які були підставою для віднесення банку до категорії проблемних, відсутність розробленого плану фінансового оздоровлення, а також з огляду на фінансовий стан банку, Правління Національного банку України 26 січня 2015 року прийняло рішення про віднесення АТ "ІМЕКСБАНК" до категорії неплатоспроможних.

На виконання вимог статті 34 розділу VII Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) прийняла рішення від 26 січня 2015 року № 16 "Про запровадження тимчасової адміністрації в АТ "ІМЕКСБАНК", згідно з яким у зазначеному банку з 27 січня 2015 року до 26 квітня 2015 року (включно) запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду на здійснення тимчасової адміністрації Северина Юрія Петровича.

Рішенням виконавчої дирекції Фонду від 26 березня 2015 року затверджено План врегулювання неплатоспроможного банку АТ "ІМЕКСБАНК" шляхом ліквідації банку з відшкодуванням Фондом коштів за вкладами фізичних осіб.

Виконавча дирекція Фонду 23 квітня 2015 року прийняла рішення № 84 про продовження строків тимчасової адміністрації до 26 травня 2015 року включно.

Розглянувши пропозицію Фонду щодо ліквідації неплатоспроможного АТ "ІМЕКСБАНК", Національний банк України прийняв постанову про відкликання банківської ліцензії АТ "ІМЕКСБАНК" та ліквідацію банку.

Актуальну інформацію для вкладників АТ "ІМЕКСБАНК" можна переглянути на сайті Фонду.

Довідково

Станом на 28 травня 2015 року в Україні функціонує 131 банк (без урахування банків, де запроваджено тимчасову адміністрацію), із них 40 – з іноземним капіталом.

У рамках процесу очищення банківської системи впродовж 2014 – 2015 років Правління Національного банку України прийняло 48 рішень про віднесення банків до категорії неплатоспроможних, із них у 2015 році – 15. У 2014 – 2015 роках було відкликано банківську ліцензію та ліквідовано 38 банків (у тому числі анульовано банківські ліцензії двох банків, що розташовані на території АР Крим і міста Севастополя ), із них у 2015 році – 19.

Загалом на сьогодні у категорії неплатоспроможних перебуває 12 банків, у стадії ліквідації – 43 банки.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини