Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Промова Голови НБУ Андрія Пишного з нагоди представлення Президентом України Голови НБУ

Промова Голови НБУ Андрія Пишного з нагоди представлення Президентом України Голови НБУ

Шановний пане Президенте!

Шановний пане Прем'єр-міністре!

Шановні колеги!

Дозвольте мені розпочати зі слів подяки за високу довіру від Вас, пане Президенте, і від українського парламенту, яку ви разом висловили, призначивши мене на цю відповідальну посаду. Також хочу подякувати Збройним Силам України за можливість провести сьогоднішню зустріч саме в стінах Національного банку України, в центрі української столиці після такої агресивної атаки.

Сьогодні, в день масованої атаки всіх міст України, я зміг сповна  усвідомити величезну відповідальність, яка лягла на мене на посаді Голови НБУ. І хочу запевнити, що я зроблю все, аби гідно її пронести протягом усієї каденції.

Я Вам вдячний, пане Президенте, за те, що сьогодні ви кілька разів повторили дуже важливу для нас річ – макроекономічна стабільність. Я переконаний, що інституційно сильний, незалежний Національний банк – запорука цієї стабільності. Це здобуток і ресурс держави Україна, з якого ми можемо розпочинати вести предметні, сподіваюся, конструктивні, чесні, відверті, непрості перемовини з нашими міжнародними партнерами, щоб отримати той ресурс, який сьогодні необхідний нашій державі, аби вистояти, перемогти і започаткувати програму відновлення.

Це буде одним із пріоритетів щонайменше на декілька тижнів нашої роботи з місією МВФ – відповідні перемовини, узгоджена позиція.

Також я розумію, наскільки важливо побудувати нову якість відносин, комунікації, взаєморозуміння, діалогу з урядом. Ми прикладемо для цього максимальних зусиль.

Я підтримую ту політику антикризового управління, яка застосовувалася раніше, і вважаю, що вона наразі приносить плоди. Ми контролюємо ситуацію. Я хочу подякувати команді Національного банку за ці вісім місяців стійкості і професіоналізму. Стійка, працездатна, банківська система – це здобуток. Це те, чим ви можете сміливо пишатися.

Тому вважаю, що побудова нового діалогу між Національним банком і урядом лише поліпшить якість і ефективність всіх монетарних заходів, які застосовує Національний банк для забезпечення цінової стабільності, а також стабільності банківської системи, та сприятиме тим програмам, які будуть реалізовуватися урядом.

Тому мої пріоритети на чолі НБУ очевидні: макрофінансова стабільність, ефективність макроекономічної політики, конструктивні перемовини з нашими міжнародними партнерами, відкриття доступу до тих джерел, які сьогодні нам вкрай необхідні.

Наступний рік буде непростим. 38 млрд дол. США – загальна потреба у фінансуванні. Його залучення – це спільна справа для усіх державних органів, над якою ми будемо працювати. І, безумовно, ще один пріоритет – це стабільна банківська система, яка є запорукою того, що кредитна підтримка української економіки, українських підприємств була, є, і має бути.

Окремо зазначу, що Національний банк під моїм головуванням буде впроваджувати ті системні масштабні реформи, які потрібні Україні для прискореної інтеграції в європейська спільнота. На жаль, більшість реформ, започаткованих у мирний час, не реалізовано через війну, яка в принципі визначає загальний контекст усіх дій, рішень та власне наших емоцій, – і сьогоднішній день це довів.

Війна визначила необхідність поставити на певну паузу дуже масштабні і вкрай необхідні реформи, щоб забезпечити максимальну стійкість нашої банківської та фінансової системи. Можу вас запевнити, щойно ми побачимо щонайменшу можливість відновлення цього реформаторського курсу, в межах якого завжди працював Національний банк, ми його продовжимо. Я послідовник саме такої політики. Я вважаю її здобутком, тому переконуватиму усіх, що подібний шлях – це не лише здобуток, а й ресурс, від якого залежить довіра до центрального банку, довіра до його політики, довіра до тих заходів, які ми вживаємо.

Хочу ще раз подякувати за довіру. І хочу вас запевнити, що команда НБУ тримала, тримає і буде тримати фінансовий фронт. Вірте в нас!

Дякую!

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини