Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Просто про економіку (за матеріалами Інфляційного звіту за жовтень 2020 року)

Просто про економіку (за матеріалами Інфляційного звіту за жовтень 2020 року)

Кожного кварталу Національний банк робить економічний прогноз і публікує його у документі під назвою Інфляційний звіт. Це великий звіт, який містить багато корисної інформації, але зрозумілий здебільшого для аналітиків та економістів. Ця сторінка створена для того, щоб кожний громадянин міг швидко зрозуміти, що відбувається в економіці, і що про це написав Національний банк в Інфляційному звіті за жовтень 2020 року. 

 

Як почувається економіка?

Унаслідок пандемії в 2020 році економіка України скоротиться приблизно на 6%. Цей показник –"середня температура" для європейських країн. Наприклад, скорочення економіки ЄС, ймовірно, становитиме понад 7%. Усі держави понесли значні втрати від пандемії і Україна не є виключенням.

Цю кризу ми проходимо значно краще за попередні. Продукція наших експортерів – металургів, аграріїв, програмістів  – порівняно добре продавалася в інші країни. Банківська система відпрацювала без збоїв. Уряд вчасно розрахувався з боргами. Інфляційного сплеску не відбулося.

Найважчий період для економіки, схоже, вже позаду. У третьому кварталі після пом’якшення карантинних обмежень українська економіка відновлювалася, адже в бізнесу з’явилося більше можливостей. Громадяни купували більше товарів і послуг, а підприємства нарощували продажі.

Утім, говорити про повернення економіки на докризові показники поки зарано. Україна може повністю надолужити економічні втрати від пандемії у 2021-2022 роках. Швидкість одужання залежатиме від розвитку ситуації з пандемією. Поширення коронавірусу залишається найбільшим ризиком для економіки. Важливим для її відновлення також є збереження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

 

Що відбувається з цінами?

З кінця 2019 року в Україні зберігається невисока інфляція. У жовтні 2020 року товари та послуги споживчого кошика разом подорожчали на 2,6% порівняно з жовтнем минулого року. Ціни на деякі товари підвищилися, деякі залишилися на минулорічному рівні, а дещо навіть подешевшало. 

Менше, ніж торік, вартують паливо, низка продуктів харчування, зокрема овочі, а також деякі непродовольчі товари, наприклад одяг і взуття. Натомість найбільше за рік подорожчали природний газ і тютюнові вироби. Також відчутно вищою, ніж рік тому, залишається вартість послуг.

В останні місяці 2020 року зростання цін дещо пришвидшиться. Ймовірно, дорожчим стане паливо та інші енергоносії. Через гірший врожай вищими темпами зростатимуть ціни на окремі продукти харчування.

Водночас інфляційного сплеску не станеться. Зростання цін буде помірним. За оцінками Національного банку, інфляція лише досягне цільового діапазону від 4% до 6%, який є нормальним для економіки.

Збереження помірної інфляції убезпечує від знецінення доходи та заощадження населення. Також це сприяє здешевленню кредитів.

 

Якими будуть ставки за кредитами та депозитами? 

Для підтримки економіки під час кризи з початку року Національний банк знизив облікову ставку з 13,5% до 6%. Це – найнижчий рівень ставки в історії України. Зниження облікової ставки НБУ робить гроші для банків дешевшими. Це спонукає їх до зниження ставок за депозитами та кредитами. 

Сьогодні ставки за депозитами як для бізнесу, так і для громадян вже перебувають на однознаковому рівні. Паралельно дешевшають і кредити: найбільше – для бізнесу, але й для громадян також, зокрема іпотека. 

Що буде з відсотковими ставками далі? Національний банк налаштований утримувати інфляцію в прийнятних межах – близько 5% із незначними відхиленнями. Тож гривневі депозити навіть з однознаковими ставками будуть привабливими для вкладників. А банки зможуть знижувати ставки за кредитами й надалі.  

Здешевити кредити можна також реформами – судовою та з підвищення захисту прав кредиторів. Сьогодні банки недостатньо захищені від недобросовісних позичальників і закладають ці ризики у вартість позик. Як результат, добросовісні позичальники сплачують більше, ніж могли б. 

 

Що буде з робочими місцями та зарплатами?

Упродовж перших місяців після спалаху пандемії рівень безробіття в Україні зріс із 8,5% до 10%. Призупинилося зростання зарплат, зменшилися перекази від трудових мігрантів. Утім, після пом’якшення карантину бізнес пожвавився. Водночас поліпшилася й ситуація з робочими місцями та доходами українців.

Підприємства відновили найм працівників. Утім, лише частково, адже бізнес побоюється негативного розвитку пандемії. Водночас зростання зарплат поновилося в більшості секторів економіки. За оцінками Національного банку, реальна зарплата (тобто скоригована на рівень інфляції) в 2020 році зросте на понад 6%.

Зросли також соціальні видатки бюджету: пенсії, виплати на дітей, оплата праці медиків. Пожвавлення економік в сусідніх країнах та швидке відкриття кордонів дали змогу трудовим мігрантам майже повністю відновити свій рівень доходів. Все це – додаткові кошти, які громадяни мають змогу витрачати під час кризи.

Пожвавлення економіки сприятиме створенню робочих місць. Утім, відновлення не буде стрімким. Допоки проти пандемії не буде дієвих ліків, бізнес буде поводитися стримано. Хоча зарплати й продовжать зростати, безробіття знижуватиметься досить повільно.

 

 

 

Документи
Your browser does not support SVGs
Інфляційний звіт, жовтень 2020 року
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини