Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Просто про економіку (за матеріалами Інфляційного звіту за жовтень 2021 року)

Просто про економіку (за матеріалами Інфляційного звіту за жовтень 2021 року)

Щокварталу Національний банк робить економічний прогноз і публікує його в Інфляційному звіті. Цей документ містить багато корисної інформації про економіку, але призначений він здебільшого для фахівців. Ця сторінка створена для того, щоб кожен громадянин міг оперативно дізнаватися про головні економічні події в Україні, описані в Інфляційному звіті.

Як почувається економіка?

Економіка зростає, але повільніше, ніж очікувалося. Головні причини цього – стрімке подорожчання енергоносіїв на світових ринках і нові хвилі пандемії. Ці чинники погано впливають на бізнес: призводять до зростання виробничих витрат та ускладнюють планування діяльності підприємств.

Проте є й добрі новини. По-перше, високі світові ціни на сировинні товари (зерно, метали тощо) сприяють українським експортерам. По-друге, українські аграрії зібрали цього року черговий рекордний урожай. По-третє, збільшується внутрішній попит. Так, реальні доходи громадян зростають і вони активно витрачають кошти на товари й послуги. Зі свого боку, підприємства жвавіше інвестують кошти в розширення своєї діяльності.

У результаті економіка України зросте на близько 3% за підсумками цього року. У наступні роки економічне зростання прискориться до близько 4%. Цьому сприятиме і пожвавлення світової економіки, і розширення внутрішнього попиту, і поступове згасання пандемії завдяки вакцинації.

Що відбувається з цінами?

Світовий інфляційний сплеск не оминув і нашу країну. Восени інфляція сягнула 11% у річному вимірі. На цінах, зокрема, позначилося зростання світових цін на продовольство та паливо. Крім того, збільшилися виробничі витрати бізнесу як на енергоносії, так і на оплату праці. Підживлював інфляцію й стійкий споживчий попит на товари й послуги.

Однак, пік зростання цін пройдено. Інфляція вже почала сповільнюватися. Очікується, що наприкінці року вона знизиться нижче 10%, а наступного року – до цілі 5%.

Сповільнити інфляцію допоможуть вплив від міцної гривні, а також гарні врожаї та поступове зниження надвисоких світових цін на продовольство та енергоносії. Крім того, вичерпається низька база порівняння «ковідного» 2020-го року, адже торік деякі товари дуже сильно подешевшали, водночас цього року – сильно подорожчали (наприклад, паливо). Надалі таких стрибків цін вгору вже не буде.

Знизити інфляційний тиск також допоможе монетарна політика НБУ. Зокрема, у цьому році НБУ підвищив облікову ставку з 6% до 8,5%. Зазвичай, чим вищі процентні ставки в економіці, тим більше стимулів заощаджувати. Зі свого боку, переорієнтація частини грошей зі споживання на заощадження також сприяє сповільненню інфляції.

Як змінюються ставки за кредитами та депозитами?

Поступове підвищення облікової ставки НБУ до 8,5% спонукало банки переглянути свої процентні ставки. У деяких банків вони перестали знижуватися, а в інших – навіть потроху зросли. Але в середньому процентні ставки змінилися не дуже відчутно (див. графік). Зміна відбувається повільно, адже у банків накопичилося багато вільних грошей і наразі вони не дуже зацікавлені залучати нові кошти за вищими ставками. Проте завдяки діям НБУ цей процес все ж зрушив із місця.

Що буде з робочими місцями та зарплатами?

Кількість вакансій і резюме продовжує зростати. Економіка пожвавлюється, тому підприємства планують розширювати діяльність й шукають нових працівників. Громадяни, що втратили роботу під час пандемії, також охочіше шукають заробіток.

Подальше поширення вакцинації та зростання економіки матиме позитивний вплив на ринок праці. Національний банк очікує, що в наступні роки безробіття скоротиться до допандемічних рівнів. Зростатимуть і реальні доходи громадян. За оцінками НБУ, середня зарплата українців із вирахуванням інфляції зросте в цьому році більше ніж на 9%, а в наступному – ще майже на 6%.

Документи
Your browser does not support SVGs
Інфляційний звіт, жовтень 2021 року
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини