Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Просто про економіку (за матеріалами Інфляційного звіту за квітень 2021 року)

Просто про економіку (за матеріалами Інфляційного звіту за квітень 2021 року)

Щокварталу Національний банк робить економічний прогноз і публікує його в Інфляційному звіті. Цей документ містить багато корисної інформації про економіку, але призначений здебільшого для фахівців. Ця сторінка створена для того, щоб кожний громадянин міг швидко дізнатись про головні економічні події в Україні, на які Національний банк звертав увагу в Інфляційному звіті. 

Показники

 

Як почувається економіка?

Економіка України відновлюється від коронакризи, але повільніше, ніж очікувалося.

Зростання

З одного боку, на початку року ситуація для українських компаній на зовнішніх ринках була доволі сприятливою. Ціни на основні товари українського експорту – продовольство та металургійну продукцію – залишалися високими. Доходи і споживання домогосподарств зростали.

З іншого боку, січневий локдаун та ужорсточення карантину навесні зашкодили бізнесу, передусім сектору послуг. Крім того, аграрії не змогли збільшити продажі через нижчі врожаї минулого року, а гірничо-металургійні підприємства зіткнулися з посиленням конкуренції на світових ринках. Складніші ніж торік погодні умови взимку також негативно вплинули на сфери будівництва та транспорту.

У результаті в I кварталі економіка, за оцінками НБУ, скоротилася на 1,5% порівняно з цим же періодом минулого року.

Утім, з II кварталу економіка остаточно повернеться до стійкого зростання. Вже зараз багато галузей, хоч і не вийшли на докризовий рівень, але поліпшили свої результати. Тож Національний банк очікує, що в цьому та в наступних роках економіка зростатиме приблизно на 4% щороку.

 

Що відбувається з цінами?

На початку року в більшості країн світу інфляція почала прискорюватися. Серед основних причин – подорожчання енергоносіїв (палива, електроенергії тощо) унаслідок пожвавлення активності бізнесу та зростання цін на продовольство через гірші минулорічні врожаї та значний попит. Вищі світові ціни дісталися й до українських автозаправок і полиць магазинів. 

Інший вагомий фактор прискорення інфляції в Україні – стійкий споживчий попит. Зростання доходів, у тому числі за рахунок підвищення мінімальної зарплати та соціальних виплат, спонукало громадян до активнішого витрачання коштів на товари та послуги. 

У результаті навесні інфляція в річному вимірі перевищила 8%, що є. Це відчутно вище, ніж ціль у 5%, яку прагне забезпечувати Національний банк. 

Проте така ситуація є тимчасовою. Інфляція пригальмує вже восени унаслідок декількох причин.

По-перше, очікується стабілізація цін на паливо та природний газ. 

По-друге, надходження нового й кращого ніж торік врожаю пригальмує подорожчання продуктів харчування. 

По-третє, підвищення облікової ставки Національного банку з 6% до 7,5% спонукатиме банки до перегляду своїх ставок за кредитами та депозитами. Це вплине на переорієнтацію громадян і бізнесу на заощадження та інвестування в гривні.Відтак послабиться й інфляційний тиск. 

Національний банк прогнозує, що за підсумками 2021 року інфляція становитиме 8%, але вже в першому півріччі 2022 року наблизиться до цілі 5%. Тож значного й тривалого інфляційного сплеску в Україні не буде. 

Інфляція

 

Як змінюються ставки за кредитами та депозитами? 

На початку року гривневі ставки за більшістю кредитно-депозитних операцій банків повільно знижувалися. Наприклад, вартість кредитів для бізнесу, насамперед короткострокових, перебувала на рекордно низьких рівнях. Проте в квітні ставки за кредитами й депозитами в українських банках майже перестали знижуватися. Це наслідок підвищення облікової ставки НБУ, що необхідне для стримання інфляції.

Банки мають ураховувати рівень інфляції, встановлюючи свої ставки. Тому, якщо зростання цін вийде з-під контролю, про низькі ставки доведеться забути. Зокрема через це Національний банк здійснює заходи для зниження інфляційного тиску.

У 2022 році, коли інфляція сповільниться, Національний банк може знову знизити облікову ставку. Банки відреагують на це своїми ставками за депозитами та кредитами. Зниженню кредитних ставок також може сприяти судова реформа і посилення захисту прав кредиторів.

 

Ставки

 

Що буде з робочими місцями та зарплатами?

Нові хвилі пандемії заважають швидкому скороченню безробіття. В умовах карантинних обмежень бізнес обережно ставиться до запуску проєктів і найму працівників. 

Однак, ситуація, хоча й повільно, але поліпшується. Підприємства опанували онлайн-канали продажів та формат дистанційної роботи, тож карантинні обмеження вже не завдають таких втрат, як роком раніше. 

Навесні цього року українські компанії активізували пошук нових працівників, попри запровадження карантину "червоних зон" у більшості регіонів. Також продовжували збільшуватися зарплати, зокрема й через підвищення "мінімалки". Якщо порівнювати з минулим роком, то в середньому навесні зарплати в Україні були вищі майже на 10% у реальному вимірі, тобто вже з вирахуванням інфляції. 

Поступовий прогрес у вакцинації та подолання пандемії сприятимуть подальшому поліпшенню ситуації на ринку праці. Національний банк очікує, що за підсумками цього та наступних років безробіття скорочуватиметься. Бізнес почне активніше інвестувати кошти в нові проєкти та наймати нових працівників. 

Безробіття

 

 

 

 

 

Документи
Your browser does not support SVGs
Інфляційний звіт, квітень 2021 року
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини