Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Просто про економіку (за матеріалами Інфляційного звіту за липень 2021 року)

Просто про економіку (за матеріалами Інфляційного звіту за липень 2021 року)

Щокварталу Національний банк робить економічний прогноз і публікує його в Інфляційному звіті. Цей документ містить багато корисної інформації про економіку, але призначений він здебільшого для фахівців. Ця сторінка створена для того, щоб кожен громадянин міг оперативно дізнаватися про головні економічні події в Україні, на які Національний банк звертав увагу в Інфляційному звіті.

Як почувається економіка?

Пандемія гальмує українську економіку, проте вже не так сильно, як раніше. Втрати від посилення карантину взимку та навесні були для країни значно меншими (близько 0,6% ВВП), ніж минулорічні. Бізнес адаптувався до діяльності в нових умовах – налагодив дистанційний формат роботи, постачання й продажі. Водночас реальні доходи громадян зростають, тож споживчий попит залишається стійким. Це пожвавлює економіку, і настрої бізнесу поволі покращуються. Відновленню також сприяють високі зовнішні ціни та попит на основні товари і послуги українського експорту: продукцію металургії, продовольства, IT.

Як результат, упродовж останніх місяців економіка повернулася до зростання. Поліпшилися результати промисловості, будівництва, роздрібної торгівлі, а також "контактної" сфери послуг (спортзали, театри, кінотеатри, готелі, авіакомпанії тощо). Відновлення економіки могло бути стрімкішим, якби не пізніший початок жнив через холодну погоду.

Загалом, за оцінками НБУ, ВВП України за підсумками цього року збільшиться на 3,8%. Надалі економіка теж зростатиме на рівні 4% щороку. Цьому сприятиме як жвавий споживчий попит, так і розширення виробництва підприємствами. Економічне зростання може загальмувати в разі поширення нових варіантів коронавірусу та введення локдауну із жорсткими обмеженнями для бізнесу. Це є головним ризиком для економіки. Утім, пристосування бізнесу до діяльності в умовах карантину знижує ймовірність значних втрат. 

Що відбувається з цінами?

Швидке відновлення світової економіки спричинило інфляційний сплеск у багатьох країнах. Центральні банки провідних країн тривалий час утримують низькі процентні ставки, а уряди витратили багато коштів для підтримки бізнесу та громадян під час кризи. Це пожвавило попит на товари й послуги, але також було одним з чинників суттєвого подорожчання різних товарів і активів: палива, продовольства, нерухомості тощо. На ціни також впливала досі обмежена в умовах карантину пропозиція товарів з боку підприємств.

Прискорення інфляції не оминуло й Україну. У липні зростання споживчих цін перевищило 10% (у річному вимірі). З одного боку, на це суттєво вплинули світові тенденції – подорожчання палива і продовольства. З іншого – жвавий споживчий попит теж мав помітний внесок у прискорення інфляції. Швидке зростання реальних доходів в Україні спонукає громадян до активнішого витрачання коштів на товари і послуги. Водночас підприємства закладають підвищення зарплат, подорожчання енергоносіїв і сировини у свої ціни.  

Інфляція почне сповільнюватися наприкінці року. Після значного стрибка ціни на світових товарних ринках стабілізуються. Цьому сприятиме нарощення пропозиції товарів підприємствами. Також очікується кращий, ніж торік, врожай. Крім того, щоб стримати інфляцію, НБУ посилив монетарну політику. Зокрема, в липні вже втретє за рік було підвищено облікову ставку – до 8%. Як наслідок, падіння ставок за гривневими депозитами призупинилося, інфляційні очікування стабілізувалися.

Національний банк очікує, що інфляція знизиться до однознакового рівня наприкінці 2021 року та поступово повернеться до цілі 5% у 2022 році.

Що буде з робочими місцями та зарплатами?

Нові хвилі пандемії наприкінці зими та навесні 2021 року дещо загальмували відновлення ринку праці. Зокрема, в цей період скоротилася зайнятість серед молоді та людей передпенсійного віку. Проте після спаду захворюваності ситуація поліпшилася. З одного боку, зросла кількість запитів на пошук роботи і розміщених резюме. З іншого — стабільно збільшується кількість вакансій.

У ІІ кварталі НБУ опитав підприємства різних видів діяльності і вони підтвердили плани розширювати свої штати. Наприклад, підприємства торгівлі готові наймати нових працівників, адже бачать стійкий споживчий попит. Будівельним компаніям теж потрібні "додаткові руки", у тому числі для реалізації інфраструктурних проєктів в країні.

Доходи українців продовжують зростати темпами, вищими за інфляцію. Цьому сприяє загальне пожвавлення бізнесу, зростання мінімальної зарплати, перегляд зарплат лікарів та працівників освіти, індексація пенсій у березні-квітні. НБУ очікує, що за підсумками року реальні зарплати українців зростуть на майже 9%, а у наступному році – ще на близько 4%.

В умовах відновлення економіки рівень безробіття надалі скорочуватиметься. За оцінками центробанку, наприкінці року він знизиться до 9,1%, а в наступні роки до 8,5%, що є природним рівнем для України.

Як змінюються ставки за кредитами та депозитами?

Підвищення облікової ставки НБУ сприяло поліпшенню інфляційних очікувань, але ще не повністю відбилося на банківських ставках. Так, банки перестали знижувати ставки за депозитами для населення, але підвищують їх повільно. Це, між іншим, пояснюється значним обсягом вільних коштів (ліквідності) у банків, що знижує потребу в додаткових залученнях.

 

 

 

 

 

Документи
Your browser does not support SVGs
Інфляційний звіт, липень 2021 року
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини