Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Просто про економіку (за матеріалами Інфляційного звіту за січень 2022 року)

Просто про економіку (за матеріалами Інфляційного звіту за січень 2022 року)

Щокварталу Національний банк робить економічний прогноз і публікує його в Інфляційному звіті. Цей документ містить багато корисної інформації про економіку, але призначений він здебільшого для фахівців. Ця сторінка створена для того, щоб кожен громадянин міг легко дізнатися про головні економічні події в Україні, описані в Інфляційному звіті.

Січневий прогноз Національного банку враховує погіршення інформаційного середовища на тлі агресивних дій з боку Росії. Також одним з основних припущень прогнозу є поступова деескалація після проходження піку в першому кварталі 2022 року.

Як почувається економіка?

У 2021 році українська економіка зросла на близько 3% після падіння на 3,8% у 2020 році Падіння української економіки у 2020 році пов'язано насамперед із розгортанням коронакризи та запровадженням карантинних обмежень. Такий рівень падіння ВВП є значно нижчим, ніж за попередніх криз..

Відновленню економіки сприяло кілька чинників:

  • по-перше, стійкий споживчий попит, адже доходи громадян зростали і вони активно витрачали кошти на товари і послуги;
  • по-друге, пожвавлення українського бізнесу, який призвичаївся до карантинних обмежень та розширював виробництво;
  • по-третє, рекордні врожаї, які Україна зібрала торік.

Відновлення економіки у 2021 році могло бути дещо швидшим, якби не стрімке подорожчання енергоносіїв Енергоносії – природні джерела, що використовуються для виробництва теплової та електричної енергії, наприклад електроенергія, нафта, газ тощо у світі та їхній дефіцит, висока вартість сировини Сировина – матеріали або речовини, з яких виготовляється продукція. Наприклад, деревина, сталь, папір тощо, а також нові спалахи пандемії, які обмежують виробництво та призупиняють поставки окремих товарів та послуг.

Їхні наслідки відчуватимуться і цього року, тому НБУ переглянув прогноз зростання економіки на цей рік з 3,8% до 3,4%.

Надалі економічне зростання поступово пришвидшиться до 4%.

Подальшому відновленню економіки сприятиме як жвавий споживчий попит всередині країни, так і значний попит на продукцію українських виробників у світі. Поступове згасання пандемії завдяки поширенню вакцинації також спростить життя українським підприємствам.

Натомість негативний вплив на економіку мають агресивні дії Росії на кордонах, які лякають бізнес та інвесторів. Утім, їх вплив має згодом вичерпатися.

Що відбувається з цінами?

У 2021 році ціни на товари і послуги зростали швидко майже в усіх країнах. Наприклад, у США інфляціяІнфляція – темпи підвищення цін на товари та послуги в середньому для усіх українських споживачів досягла 7%, а в ЄС – 5%. Таких цифр там не було кілька десятирічь.

В Україні інфляція сягнула 10%. Значний вплив на це мав саме загальносвітовий сплеск цін. Так, суттєве подорожчання продовольства у світі позначилося й на цінах для українських споживачів, бо багато продовольчих товарів ми і експортуємоЕкспорт – продаж товарів та послуг нерезидентам за кордоном/в середині країни. Якщо світові ціни на експортні товари зростають, вітчизняні виробники охочіше експортують, оскільки внутрішні ціни менш привабливі, а виробники зацікавлені в отриманні більшого прибутку від продажу власних товарів. Це призводить до поступового зростання внутрішніх цін, і імпортуємоІмпорт – ввезення товарів чи послуг з-за кордону (крім транзиту). Отже, ціни на імпортовані товари напряму залежать від цін у світі.

Крім того, упродовж року суттєво подорожчали енергоносії. Враховуючи те, що ціни на переважну більшість товарів і послуг залежать від вартості газу, нафти, електроенергії, це вплинуло як на ціни в Україні, так і на вартість імпортованих товарів.

Інша причина досить високої інфляції – жвавий споживчий попит, який підтримувало зростання доходів українців. Чим вищий попит – тим вищий стимул у підприємств підіймати ціни. З іншого боку, зростання зарплат – це збільшення витрат для виробників, яке закладається у собівартістьСобівартість – це витрати бізнесу на виробництво, логістику і рекламу товарів чи послуг товарів і послуг, тож також впливає на ціни.

Утім, вже з жовтня 2021 року інфляція в Україні почала сповільнюватися. Цього року цей процес триватиме - вона знизиться до 7,7%. За рахунок чого?

По-перше, очікується поступове зниження цін на світових товарних ринках з високих поточних рівнів, у тому числі на енергоносії та продовольство.

По-друге, рекордні минулорічні врожаї в Україні стримуватимуть зростання цін на продовольство.

По-третє, Національний банк поступово підвищує облікову ставкуОблікова ставка – це основний інструмент монетарної політики. НБУ проводить за обліковою ставкою операції, які найбільше впливають на вартість коштів на міжбанківському ринку, а згодом – і на ринкові процентні ставки, щоб переорієнтувати громадян зі споживання на заощадження. Адже чим вища облікова ставка НБУ, тим вищі ставки банків, і тим привабливіші гривневі заощадження.

Повернення інфляції до цілі Національного банку 5%Інфляційна ціль НБУ – це найоптимальніший рівень темпів зростання цін для країни, який намагається досягти Національний банк за допомогою своїх інструментів. З кінця 2019 року інфляційна ціль для України встановлена на рівні 5%., за поточним прогнозом, відбудеться у наступному році.

Як змінюються ставки за кредитами та депозитами?

НБУ підвищує облікову ставку для стримання інфляції, а ставки банків мають на це реагувати.

Наприкінці року відчутніше зросли ставки за кредитами і депозитами для бізнесу. Ставки за депозитами для домогосподарств також потроху зростають. Приватні банки підвищують їх швидше, ніж державні банки.

Що буде з робочими місцями та зарплатами?

Завдяки пожвавленню економіки українські підприємства охочіше беруть на роботу нових працівників. Українці також активніше шукають роботу, про що свідчить зростання кількості резюме на сайтах працевлаштування.

Утім, поліпшення на ринку праці стримують періодичні спалахи пандемії. До того ж відчуваються певні розбіжності у попиті та пропозиції на ринку праці. Зокрема, бізнесу не вистачає працівників робітничих професій, ІТ, сільського господарства, натомість серед шукачів роботи частіше зустрічаються менеджери, юристи, офісні працівники.

У результаті, рівень безробіттяРівень безробіття – це співвідношення кількості безробітних до загальної чисельності працездатного населення країни. скорочується досить повільно.

Водночас доходи громадян після кризи відчутно зросли. Це відбулося не лише через підвищення мінімальної зарплати, пенсій та інших соцвиплат. Українські підприємства підвищували зарплати своїм робітникам завдяки кращим власним фінансовим результатам, через дефіцит окремих спеціалістів та конкуренцію за них з іноземними компаніями.

За оцінками НБУ, середня зарплата українців із вирахуванням інфляції зросла торік приблизно на 10%, а цього року збільшиться ще на понад 6%.

 
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини