Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Протистояння викликам повномасштабної агресії росії проти України залишалося в центрі уваги Ради з фінансової стабільності за останній рік

Протистояння викликам повномасштабної агресії росії проти України залишалося в центрі уваги Ради з фінансової стабільності за останній рік

Національний банк оприлюднив дев’ятий Звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності (далі – РФС) за період із серпня 2023 року до липня 2024 року.

Ключові рішення РФС за зазначений період стосувалися заходів, передбачених Меморандумом про економічну та фінансову політику з Міжнародним валютним фондом, зокрема:

  • погодження концептуальної записки з побудови в Україні повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків;
  • ухвалення Стратегії з розвитку кредитування, реалізація якої завдяки спільним діям Національного банку та уряду посилить роль фінансового сектору у відновленні економіки;
  • встановлення цільового показника для системи гарантування вкладів фізичних осіб на рівні 3,5% та строку його досягнення до 01 січня 2028 року, щоб дати можливість капіталізувати систему для покриття можливих витрат.

Члени РФС ознайомилися з результатами проведеної Національним банком у 2023 році оцінки стійкості банків, згідно з якими стан банківського сектору задовільний, що дає змогу Національному банку впроваджувати чергові регуляторні вимоги відповідно до європейських стандартів. 

Також члени РФС регулярно відстежували поточні системні ризики та їх можливий вплив на фінансовий сектор й економіку загалом. Як і протягом року, домінуючим ризиком для фінансового сектору залишається тривала повномасштабна війна та інтенсифікація російського терору проти цивільної інфраструктури України. Однак подальші надходження міжнародної допомоги та пристосування бізнесу до екстремальних умов війни дали змогу економіці України поступово відновлюватися, а фінансовому сектору – зберігати стійкість та спроможність протистояти поточним викликам.

Довідково

Рада з фінансової стабільності створена в березні 2015 року Указом Президента України. Це – міжвідомчий орган, майданчик для фахових дискусій про фінансову стабільність.

До складу Ради протягом звітного періоду входили: Голова Національного банку Андрій Пишний, Міністр фінансів України Сергій Марченко (співголови Ради), Перший віце-прем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко (з травня 2023 року), Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Руслан Магомедов, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут (до липня 2024 року), т. в. о. директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ольга Білай (з липня 2024 року), перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова, заступник Голови Національного банку Дмитро Олійник, заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, заступник Керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма.

Рада виявляє системні ризики та загрози для фінансової стабільності та розробляє рекомендації, щоб нівелювати вплив цих ризиків та загроз на фінансову систему.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини