Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

ПУМБ став четвертим уповноваженим банком зі зберігання запасів готівки Національного банку

Акціонерне товариство "Перший Український Міжнародний Банк" (далі – АТ "ПУМБ") стало четвертим банком, який зможе здійснювати операції із запасами готівки Національного банку України, а також забезпечуватиме банки в регіонах готівкою та прийматиме від них  її надлишки та зношену.

Відповідне рішення № 718-рш "Про надання Акціонерному товариству "Перший Український Міжнародний Банк" статусу уповноваженого банку" ухвалило Правління Національного банку України 23 вересня  2019 року.

Нагадаємо, що Національний банк здійснює відбір банків, які можуть залучатися до зберігання запасів його готівки відповідно до низки критеріїв[1]

АТ "ПУМБ" письмово звернувся до Національного банку про намір стати уповноваженим банком по зберіганню запасів готівки регулятора та надав необхідну інформацію.

Зокрема, AT "ПУМБ" має 28-річний досвід роботи з організації касового обслуговування та 6-річний досвід роботи здійснення перевезення валютних цінностей та інкасації коштів з використанням найсучасніших технологій.

Таким чином, Національний банк продовжує делегувати банкам частину функцій, які він сьогодні виконує в регіонах, у межах реалізації Концепції організації готівкового обігу в Україні. Це дасть можливість поступово перейти від частково делегованої моделі організації готівкового обігу, що наразі існує в Україні, на делеговану модель.

Довідково.

Суть делегованої моделі організації готівкового обігу полягає у тому, що Національний банк делегує частину функцій, які він виконує в регіонах, іншим учасникам ринку – банкам та Cash-in-Transit (СІТ)-компаніям.

Наразі функції зберігання запасів готівки Національного банку та проведення операцій із ними в усіх регіонах країни виконують підрозділи таких трьох уповноважених банків: Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль.

 

 

[1] Положення  про критерії та порядок відбору банків, які можуть залучатися до зберігання запасів готівки Національного банку України, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 28 вересня 2016 року № 389

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини