Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Рада з фінансової стабільності наголошує на необхідності відновлення активної співпраці з МВФ

20 липня 2018 року відбулось чергове засідання Ради з фінансової стабільності за участі Голови Національного банку України Якова Смолія, в.о. Міністра фінансів України Оксани Маркарової, Голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Тимура Хромаєва, голови Національної комісії що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) Ігоря Пашка, директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтина Ворушиліна, а також першого заступника Голови Національного банку Катерини Рожкової, заступника Міністра фінансів Юрія Гелетія та інших представників зазначених установ.

Затримка з відновленням співпраці з МВФ - ключовий ризик для фінансової стабільності

На початку зустрічі члени Ради традиційно обговорили ризики для стабільності фінансової системи. Так, Рада підкреслила, що здійснення структурних реформ, що передбачені програмою співпраці з МВФ, є вкрай важливим для макрофінансової стабільності та доступу до фінансування від МВФ та інших міжнародних партнерів. Це особливо важливо для збереження попиту на українські суверенні зобов’язання в умовах глобальної тенденції виходу інвесторів з активів ринків, що розвиваються, та з огляду на необхідність здійснювати значні за обсягом виплати за зовнішнім державним боргом протягом наступних двох років.

При цьому, розглядаючи поточну макроекономічну ситуацію в цілому, Рада підкреслила прискорення темпів економічного зростання з початку року на тлі активного приватного споживання та інвестиційного попиту, а також стабільну ситуацію на валютному ринку та сповільнення темпів інфляції.

Координація фіскальної та монетарної політики

Значну увагу учасники засідання приділили питанню координації фіскальної і монетарної політик. Національний банк підкреслив, що має намір уникати будь-яких форм фіскального домінування, у тому числі прямої або непрямої підтримки бюджетних видатків. Мінфін наголосив на необхідності інтенсифікації співпраці між НБУ і Мінфіном в контексті координації ініціатив в сфері монетарної і фіскальної політик. Члени РФС підтримали необхідність подальшої реалізації реформ для забезпечення цінової і фінансової стабільності.

Законодавче врегулювання операцій з криптовалютами

В ході засідання Ради Голова НКЦПФР презентував концепцію державного регулювання операцій з криптовалютами в Україні.

Запропонований підхід окреслює правовий статус криптовалют та токенів як виду фінансових інструментів. Регулятором ринку криптовалют визначається НКЦПФР. Документом визначено також роль та функції інших державних органів (НБУ, Міністерство фінансів (ДФС), Держфінмон) у регулюванні обігу таких інструментів, питання ліцензування учасників операцій, розкриття інформації, тощо.

Рада з фінансової стабільності в цілому підтримала запропоновану концепцію. Тимур Хромаєв, Голова Комісії, зазначив: "Це важливий перший крок, який підтверджує готовність держави працювати над формуванням законодавчої, нормативної баз, що забезпечить прозорість та якість відносин інвесторів і учасників ринку з криптовалютами".

Врегулювання проблеми непрацюючих кредитів та боргового навантаження на ФГВФО

У фокусі уваги Ради з фінансової стабільності також залишалась проблема непрацюючих кредитів (NPLs) у державних банках.

З метою практичної реалізації заходів, що спрямовані на вирішення проблеми NPLs в державному банківському секторі, РФС підтримала пропозицію Міністерства фінансів створити в рамках РФС Спеціальний незалежний комітет з врегулювання NPLs. Окрім того, Рада з фінансової стабільності розглянула та погодила запропонований Фондом гарантування вкладів фізичних осіб план дій з врегулювання боргового навантаження на Фонд, що дозволить в майбутньому уникнути його потенційної неплатоспроможності.

 

Довідково про Раду з фінансової стабільності

Раду з фінансової стабільності створено у березні 2015 року указом Президента України. До її складу входять за посадами Голова Національного банку України, Міністр фінансів України (співголови Ради), Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, директор-розпорядник ФГВФО, заступник Голови Національного банку України, заступник Міністра фінансів України.

Рада є форумом для фахового обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави. Наступне чергове засідання Ради заплановане на жовтень поточного року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини