Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Результати комплексного оцінювання НПС "ПРОСТІР" на відповідність міжнародним стандартам оверсайту

Національний банк України у 2021 році вперше здійснив комплексне оцінювання Національної платіжної системи "Український платіжний простір" (далі – НПС "ПРОСТІР") на відповідність міжнародним стандартам оверсайту "Principles for financial markets infrastructures" (CPMI-IOSCO, PFMIs 2012) та згідно з вимогами Положення про нагляд (оверсайт) платіжних систем та систем розрахунків в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 28 листопада 2014 року № 755 (зі змінами).

Для проведення комплексного оцінювання НПС "ПРОСТІР" Національний банк використав методологію Європейського центрального банку для оцінювання систем роздрібних платежів. Згідно з цією методологію, до оцінювання НПС "ПРОСТІР" був застосований скорочений перелік "Principles for financial markets infrastructures" (CPMI-IOSCO PFMIs, 2012), а саме дев’ять з 18-ти Принципів, на відповідність яким оцінюються системно важливі платіжні системи.

Комплексне оцінювання НПС "ПРОСТІР" здійснювалося із застосуванням Методики комплексного оцінювання системно важливих платіжних систем, схваленої постановою Правління Національного банку України від 24 вересня 2015 № 635 (зі змінами), яка ґрунтується на відповідних міжнародних рекомендаціях (PFMI: Disclosure framework). 

За результатами оцінювання (станом на грудень 2021 року), НПС "ПРОСТІР" повністю відповідає 6 принципам:

  • управління (принцип 2);
  • остаточність розрахунків (принцип 8);
  • правила та процедури, що належать до випадків невиконання зобов’язань учасником платіжної системи (принцип 13);
  • вимоги щодо доступу та участі в платіжній системі (принцип 18);
  • ефективність та результативність (принцип 21);
  • оприлюднення та надання інформації платіжною організацією (принцип 23).   

Водночас, потребують уточнення в частині відповідності міжнародним стандартам оверсайту окремі питання діяльності НПС "ПРОСТІР" щодо:

  • правової основи (принцип 1);
  • системи комплексного управління ризиками в платіжній системі (принципи 3);
  • управління операційним ризиком у платіжній системі (принцип 17).

За результатами оцінювання НПС "ПРОСТІР" Національний банк виробив рекомендації, спрямовані на удосконалення діяльності НПС "ПРОСТІР" та підвищення її відповідності міжнародним стандартам оверсайту.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини