Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Результати комплексного оцінювання СЕП на відповідність міжнародним стандартам оверсайта

Національний банк у 2020 році здійснив комплексне оцінювання Системи електронних платежів Національного банку (СЕП) на відповідність міжнародним стандартам оверсайта "Принципи для інфраструктур фінансового ринку" (CPMI-IOSCO PFMIs, 2012) та згідно з вимогами Положення про оверсайт вперше оприлюднює звіт про відповідність СЕП міжнародним стандартам оверсайта.

Оприлюднення звіту за результатами оцінювання системно важливої платіжної системи відповідає світовим тенденціям з оверсайта, а також є однією з рекомендацій Міжнародного валютного фонду.

Комплексне оцінювання СЕП здійснювалося на підставі уточнених принципів Методики комплексного оцінювання системно важливих платіжних систем, схваленої постановою Правління Національного банку від 24 вересня 2015 № 635 (зі змінами), яка ґрунтується на відповідних міжнародних рекомендаціях (PFMI: Disclosure framework). 

СЕП − єдина системно важлива платіжна система в Україні. Системна важливість СЕП обумовлена тим, що вона забезпечує:

  • здійснення 96% міжбанківських переказів у національній валюті в межах України;
  • здійснення переказів коштів за правочинами з державними цінними паперами на відкритому ринку;
  • врегулювання зобов'язань учасників, які виникають в інших платіжних системах.

Впродовж періоду, що минув після першого комплексного оцінювання СЕП у 2015 році, Національний банк особливу увагу приділив розвитку та вдосконаленню системи, упровадженню нових механізмів і засобів для задоволення потреб банківської системи України. Так, впродовж зазначеного періоду, СЕП переведено в режим 23/7: учасники СЕП можуть здійснювати міжбанківський переказ коштів цілодобово з технологічною перервою з 00.00 до 01.00 (до цього приймання міжбанківських платежів здійснювалося  тільки з 8.30 до 19.00 у робочі дні).

З метою забезпечення роботи СЕП у режимі 23/7 Національним банком модернізовано, зокрема, технологію включення/виключення учасників, а також встановлення лімітів для виконання примусового/безспірного списання й арешту коштів. Тривають роботи щодо переведення СЕП на новий формат повідомлень у відповідності до міжнародного стандарту ISO 20022.

Національний банк оцінив СЕП на відповідність 18 міжнародним принципам, які застосовуються до платіжних систем (з 24 принципів).

За результатами оцінювання (станом на грудень 2020 року) СЕП повністю відповідає 11 принципам:

  • управління (принцип 2);
  • управління кредитним ризиком (принцип 4) та ризиком ліквідності (принцип 7);
  • управління забезпеченням (принцип 5);
  • остаточність розрахунків (принцип 8) та організацію грошових розрахунків (принцип 9);
  • обмін активами (принцип 12);
  • правила та процедури, що належать до випадків невиконання зобов’язань учасником платіжної системи (принцип 13);
  • вимоги щодо доступу та участі в платіжній системі (принцип 18);
  • стандарти та процедури передавання інформації в платіжній системі (принцип 22) й оприлюднення та надання інформації платіжною організацією (принцип 23).   

Водночас, потребують уточнення в частині відповідності міжнародним стандартам оверсайта окремі питання діяльності СЕП щодо:

  • правової основи (принцип 1);
  • системи комплексного управління ризиками в платіжній системі (принципи 3);
  • управління загальним комерційним ризиком в платіжній системі (принцип 15);
  • управління операційним ризиком у платіжній системі (принцип 17);
  • ефективності та результативності діяльності платіжної системи (принцип 21).

З огляду на специфіку організації роботи СЕП, до неї не застосовуються вимоги щодо управління інвестиційним та депозитарним ризиками (принцип 16), а також щодо багаторівневої структури участі у платіжній системі (принцип 19).

За результатами оцінювання СЕП Національним банком вироблено рекомендації, спрямовані на удосконалення діяльності СЕП та підвищення її відповідності міжнародним стандартам оверсайта.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини