Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Річний звіт Національного банку за 2019 рік: 10 показників, як змінилася економіка та фінансова система України

Річний звіт Національного банку за 2019 рік: 10 показників, як змінилася економіка та фінансова система України

Національний банк України оприлюднює Річний звіт за 2019 рік, у якому звітує про свою роботу та підсумовує зміни, які відбулися в українській фінансовій системі та економіці.

Річний звіт за 2019 рік, як і минулого року, присвячено результатам виконання середньострокової Стратегії Національного банку та визначених нею семи цілей центробанку.

«Українська економіка та фінансовий сектор завершили 2019 рік здоровими та міцними. І це особливо важливо сьогодні, коли Україна, як і решта світу, опинилася на межі кризи через пандемію коронавірусної інфекції. Ми увійшли у цей період зі зростанням економіки та найнижчою за шість років інфляцією. У хорошому стані у кризовий рік увійшов і банківський сектор. Він працює стабільно, надійно та прозоро. Поточний рік банківський сектор зустрів докапіталізованим, прибутковим і без жодного банкрутства на ринку. Банки вже активно кредитують населення та поступово відновлюють кредитування підприємств», – наголосив Голова Національного банку Яків Смолій.

Зростання цін сповільнилося: показник інфляції – 4,1% у 2019 році – найнижчий за останні шість років.

Україна досягла цілі з інфляції швидше, ніж очікувалося, навіть попри рік подвійних виборів, які зазвичай через політичну невизначеність негативно позначаються на економічних показниках країни. Цьому сприяли послідовна монетарна політика Національного банку у поєднанні з виваженою фіскальною політикою уряду.

"Подушка безпеки" держави:  міжнародні резерви – сягнули семирічного максимуму.

За 2019 рік резерви збільшилися до 25,3 млрд дол. США. Сприятлива ситуація на валютному ринку дала змогу наростити резерви на 22% за рік. Чиста купівля валюти Національним банком становила 7,9 млрд дол. США. Це найбільше значенням за останні 14 років.

Приплив валюти в Україну забезпечували інвестиції іноземних інвесторів у державні цінні папери, надходження від українського експорту, зокрема завдяки рекордній врожайності в агросекторі та зростання експорту ІТ-послуг, стабільно високі обсяги переказів трудових мігрантів. Також сприятливу ситуацію на валютному ринку підтримували низькі ціни на імпортні енергоносії та помірний обсяг репатріації дивідендів.

Підтримка української економіки – у пріоритеті: Національний банк п’ять разів знижував облікову ставку до 13,5% у 2019 році.

Минулого року Національний банк розпочав цикл пом’якшення монетарної політики для підтримки зростання економіки. За 2019 рік облікову ставку знижено з 18% до 13,5%. Національний банк діє відповідально та продовжує підтримувати економіку й у нелегкий час пандемії.

Аби досягти зростання економіки, пожвавлення кредитування та зниження відсоткових станок, Національний банк та Кабінет Міністрів домовилися про тіснішу співпрацю та координацію зусиль. НБУ взяв на себе зобов’язання забезпечувати цінову стабільність та підтримувати економічну політику Уряду. Зі свого боку Уряд зобов’язався проводити бюджетну політику та політику управління державним боргом, які спрямовані на забезпечення стійкості державних фінансів.

Українці довіряють кошти банкам: гривневі та валютні вклади суттєво зросли.

Гривневі кошти громадян у банках за минулий рік збільшилися на 17,5%, валютні вклади – на 15,4%. Гривневі кошти бізнесу у банках за рік зросли на 19,5%, валютні кошти – на 48,4%.

Банки активно кредитують громадян та готові поступово відновлювати кредитування бізнесу.

Гривневе кредитування громадян на споживчі потреби за підсумками року зросло майже на третину – на 31%. Також зростало кредитування на купівлю нерухомості – на 13,4%. Причини росту – зростання доходів громадян з одного банку та висока дохідність таких послуг для банків з іншого. Водночас чисті гривневі кредити бізнесу за минулий рік скоротилися на 6,2%.

Ставки за кредитами почали знижуватися наприкінці року.

Пом’якшення монетарної політики упродовж 2019 року сприяло здешевленню кредитів. Ставки за гривневими кредитами бізнесу почали знижуватися наприкінці року. Упродовж IV кварталу – на 2,4 в. п. до 15,7% річних. Утім, вартість кредитів для фізичних осіб залишалася високою.

НБУ прискорився на шляху до повної валютної лібералізації. Скасовано близько 40 обмежень на валютні операції за минулий рік.

У минулому році НБУ скасував для бізнесу обов’язковий продаж валюти, дозволив громадянам купувати валюту онлайн, скасував усі ліміти на виплату дивідендів за кордон, запровадив зручну систему електронних лімітів для інвестицій за кордон. Також регулятор скасував вимогу для бізнесу попередньо резервувати гривню для купівлі валюти, удвічі збільшив термін для розрахунків за експортно-імпортними контрактами.

Жодне із послаблень не мало негативних наслідків для валютного ринку та платіжного балансу. Адже НБУ скасовував обмеження поступово та враховував темпи поліпшення макроекономічної ситуації в Україні.

Готівки в обігу стає менше, а безготівкові розрахунки стають популярнішими.

За останні п’ять років рівень готівки в економіці зменшився з 17,8% до 9,7% на початку 2020 року. Натомість кількість та обсяг безготівкових розрахунків зростає. Українці дедалі частіше розраховуються картками у магазинах, роблять перекази з картки на картку. Безготівкові операції становлять половину – 50,3% – усіх операцій з платіжними картками.

Нові повноваження НБУ: захист прав споживачів фінансових послуг та регулювання роботи небанківських фінансових установ. Ще один пріоритет – підвищення фінансової грамотності українців.

Минулого року Верховна Рада надала Національному банку нові повноваження, які дадуть нам змогу з 2020 року ще ефективніше стояти на сторожі фінансової стабільності в Україні. Діяльність усіх фінансових установ стане прозорою та безпечною для кінцевих клієнтів. Споживачі будуть впевненішими в надійності послуг, які отримують.

Також з початку вже поточного року ми маємо більше можливостей захищати права споживачів фінансових послуг уже на практиці, а не лише на папері. Адже тепер ми наділені відповідними повноваженнями і зможемо впливати на поведінку учасників ринку, які порушують законодавство.

Підвищення фінансової грамотності населення стало 35 функцією Національного банку. Минулого року НБУ організував понад 700 заходів з метою підвищення рівня фінансової обізнаності різних цільових аудиторій. Зокрема й у регіонах України – Житомирі, Львові, Вінниці, Дніпрі, Одесі, Тернополі, Чернівцях, Харкові і Херсоні.

НБУ перерахував до держбюджету майже 43 млрд грн свого прибутку за 2019 рік. Це допоможе Уряду у нелегкій справі подолання пандемії.

Національний банк перерахував 42,72 млрд грн свого прибутку за минулий рік до державного бюджету. Це на 2 млрд грн більше, ніж планувалося державним бюджетом на 2020 рік. Усю суму прибутку було перераховано відразу. На держбюджет цього року лягає значний фінансовий тягар боротьби з коронавірусом у країні та підтримки бізнесу і громадян, які найбільше потерпають від обмежувальних заходів.

Більше інформації дізнавайтеся у Річному звіті Національного банку за 2019 рік.

Консолідована фінансова звітність та Консолідований звіт про управління Національного банку України та аудиторський висновок щодо неї доступна за посиланням.

Довідка

Підготовка та поширення Річного звіту − загальноприйнята практика центральних банків усіх країн світу. Консолідована фінансова звітність Національного банку − це невід’ємна складова Річного звіту, її перевірку здійснює міжнародна аудиторська компанія ТОВ "Ернст енд Янг Аудиторські послуги".

Річний звіт Національного банку України публікується з 1994 року.

На сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку розміщені Річні звіти за 1994 – 2019 роки. Центральний банк оцифровував усі паперові версії Річних звітів за попередні роки, починаючи з 1994 року. Їх цифрові копії оприлюднені на сторінках офіційного Інтернет-представництва НБУ.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини