Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Рішення суду щодо процедури ліквідації банку "Юнісон" не скасовує його неплатоспроможністі

Рішення суду щодо процедури ліквідації банку "Юнісон" не скасовує його неплатоспроможністі

Національний банк України наголошує на тому, що процедура виведення банку "Юнісон" з ринку була визнана законною судом найвищої інстанції у вересні 2018 року.  Нагадаємо, 7 вересня 2018 року Верховний Суд, відмовивши у задоволенні заяви акціонера банку – кіпрської компанії Мелігант Груп ЛТД – ухвалив остаточне рішення щодо законності віднесення ПАТ "Банк "Юнісон" до категорії неплатоспроможних та введення в банк тимчасової адміністрації.

Однак компанія Мелігант Груп ЛТД спільно з іншим акціонером банку – компанією Інтентост Сістемс ЛТД – знову звернулась до Окружного адмінсуду м.Києва з вимогою скасувати рішення Національного банку від 18 червня 2018 року про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Банк "Юнісон".

30 травня 2019 року Окружний адмінсуд м. Києва задовольнив їхній позов та зобов’язав Національний банк повернути ПАТ "Банк "Юнісон" банківську ліцензію і генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій.

Національний банк звертає увагу, що зазначене рішення суду не набрало законної сили та буде оскаржене в апеляційному порядку. 

Національний банк ухвалював рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Банк "Юнісон" на підставі відповідної пропозиції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі-Фонд). Нагадаємо, Національний банк зобов’язаний ухвалити рішення про відкликання у банку банківської ліцензії та ліквідацію банку за пропозицією Фонду впродовж п'яти днів з дня її отримання.

Також Національний банк не погоджується з рішенням Окружного адмісуду м. Києва від 30 травня з огляду на те, що судом було враховано ухвалу Ржищівського міського районного суду Київської області від 8 червня 2018 року, якою в забезпечення позову було заборонено посадовим особам Національного банку та Фонду ухвалювати рішення про ліквідацію цього банку.

Зазначимо, що ця ухвала була скасована 21 лютого 2019 року Київським апеляційним судом, оскільки відповідно до норм процесуального права не допускається забезпечення позову через зупинення рішень, актів Національного банку, а також встановлення для Національного банку заборони або обов'язку вчиняти певні дії.  Не допускається також забезпечення позову через зупинення тимчасової адміністрації або ліквідації банку, заборони або встановлення обов'язку вчиняти певні дії Фонду під час здійснення тимчасової адміністрації чи ліквідації банку.  Про допущені суддею Ржищівського міського суду Київської області Козіною С.М. грубі порушення Київський апеляційний суд довів до відома Вищої ради правосуддя, постановивши з цього приводу окрему ухвалу.

Довідково

Нагадаємо, Національний банк України 28 квітня 2016 року ухвалив рішення про віднесення ПАТ "Банк "Юнісон" до категорії неплатоспроможних через непрозору структуру власності. На момент ухвалення цього рішення акціонерами ПАТ "Банк "Юнісон" було 11 компаній, зареєстрованих у Республіці Кіпр, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше статутного капіталу банку.

 

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини