Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Розпочато примусове стягнення майнового комплексу Білоцерківської ТЕЦ за боргами банку "Фінанси та Кредит"

Розпочато примусове стягнення майнового комплексу Білоцерківської ТЕЦ за боргами банку "Фінанси та Кредит"

Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України відкрив виконавче провадження щодо звернення стягнення на переданий в іпотеку Національному банку майновий комплекс, що належить ПрАТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль". Виконавче впровадження відкрито на виконання рішення Господарського суду Київської області від 22 червня 2021 року, яке набрало законної сили.

Білоцерківська ТЕЦ є майновим поручителем за зобов’язаннями банку "Фінанси та Кредит" перед Національним банком за низкою кредитів, з яких непогашеними залишається 1,439 млрд грн. Заставна вартість нерухомого майна Білоцерківської ТЕЦ на початок 2015 року становила 1,971 млрд грн  (відповідно до договору іпотеки).

У 2015 році Костянтин Жеваго, який на той момент був власником банку "Фінанси та Кредит", уклав з Національним банком договір поруки про погашення кредитів рефінансування за цими кредитними договорами, взявши на себе особисті зобов’язання за погашення заборгованості фінансової установи перед НБУ.

Оскільки Костянтин Жеваго не виконував взяті на себе зобов’язання за порукою, Національний банк звернувся до Шевченківського районного суду міста Києва  з позовом. 1 жовтня 2019 року суд повністю задовільнив позов, водночас відмовивши у зустрічному позові Костянтина Жеваго про визнання недійсним договору поруки. Рішення набрало законної сили.

Національний банк вживатиме всіх можливих заходів правового характеру для стягнення коштів на виконання рішення суду в рахунок погашення заборгованості банку. На сьогодні загальний обсяг залишку заборгованості банку "Фінанси та Кредит" перед Національним банком за кредитами рефінансування становить 6,2 млрд грн. Ця заборгованість має бути погашена частково за рахунок стягнення коштів безпосередньо з Костянтина Жеваго як фінансового поручителя, а також за рахунок звернення стягнення на майно компаній, які стали майновими поручителями за кредитами.

Довідково

Нагадаємо, Національний банк України 17 вересня 2015 року ухвалив рішення про віднесення банку "Фінанси та Кредит" до категорії неплатоспроможних.

На момент ухвалення цього рішення акціонером банку був Костянтин Жеваго, який опосередковано володів часткою 97,67% акцій.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини