Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Розширено перелік депонентів, які можуть мати рахунок у цінних паперах в НБУ під час провадження ним депозитарної діяльності депозитарної установи

Розширено перелік депонентів, які можуть мати рахунок у цінних паперах в НБУ під час провадження ним депозитарної діяльності депозитарної установи

Національний банк України додав ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» (ПрАТ «Укрфінжитло») до переліку депонентів, які можуть мати рахунок у цінних паперах в НБУ під час провадження ним депозитарної діяльності депозитарної установи.

Рахунок у цінних паперах у Національному банку України дасть змогу ПрАТ «Укрфінжитло» ефективно управляти забезпеченням, а саме облігаціями внутрішньої державної позики, в разі їх використання у вигляді застави під час рефінансування банків під програми іпотечного кредитування.

Відповідні зміни внесені постановою Правління Національного банку України від 30 листопада 2022 року № 235 «Про внесення змін до Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України», що набрала чинності з 6 грудня 2022 року.

Довідково

ПрАТ «Укрфінжитло» – координатор державної програми доступного іпотечного кредитування для громадян «єОселя». 100% акцій компанії належать державі.

Умови програми затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 2 серпня 2022 року № 856 (зі змінами). Цього року взяти участь у програмі можуть кадрові військові, правоохоронці, медики, вчителі та науковці, а з 2023 року учасником програми зможуть стати всі громадяни, які відповідатимуть визначеним зазначеною постановою умовам.

Нагадуємо, що Національний банк також обслуговує рахунок у цінних паперах «Фонду розвитку підприємництва» (раніше – «Німецько-Українського фонду») під час провадження ним депозитарної діяльності депозитарної установи. Нагадаємо, що «Фонд розвитку підприємництва», зокрема, є координатором державних програм кредитування «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступна іпотека 7%».

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини