Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

РОЗ’ЯСНЕННЯ: Працівники Національного банку, що здійснюють перевірки банків, не мають відношення до надання банками кредитів позичальникам та можливих зловживань з ними

25 жовтня 2019 року пресслужба Прокуратури міста Києва поширила інформацію про оголошення підозри старшому економісту Департаменту виїзних перевірок банків НБУ, який, незважаючи на нібито відсутність заставного майна банку "Богуслав", підписав акт про його перевірку. Також повідомлено, що дії працівника Національного банку України кваліфіковано за ч.2 ст.366 КК України ("Службове підроблення").

Національний банк повідомляє, що здійснює перевірки банківських установ, зокрема щодо дотримання адекватності розрахунку банком кредитних ризиків вимогам законодавства України. Ціль таких перевірок – оцінка кредитного ризику банку в межах чинного законодавства України. Водночас працівники Національного банку, що здійснюють перевірки банків, не мають відношення до надання банками кредитів позичальникам та до можливих зловживань банків зі заставним майном за такими кредитами і, відповідно, до нанесення банкам збитків у результаті своєї діяльності. Їхнє завдання – здійснити оцінку кредитного ризику, а не встановлювати факт привласнення чи здійснення інших зловживань зі заставним майном. Крім того, перевірка сформованих банком "Богуслав" резервів проводилася Національним банком набагато пізніше (близько трьох років) після надання банком кредиту, тому не могла бути пов’язаною з будь-якими зловживаннями стосовно видачі цього кредиту, що можуть бути виявлені у процесі слідства.

Національний банк готовий всебічно сприяти слідству, надаючи відповідну інформацію для комплексного та об’єктивного розслідування, зокрема необхідну інформацію щодо процедур нагляду та перевірок банків. Водночас у випадку надання правоохоронними органами відповідних доказів щодо протиправної діяльності працівників Національного банку – оперативно на них реагувати.

Крім того, Національний банк звертається до журналістів із проханням утримуватися від завчасних висновків, коментарів та упереджених суджень щодо викладених звинувачень та дотримуватися принципу презумпції невинуватості.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини