Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Шести небанківським установам анульовано ліцензії, дев’ять — виключено з реєстрів

Шести небанківським установам анульовано ліцензії, дев’ять — виключено з реєстрів

Національний банк України анулював ліцензії шести небанківським установам та виключив сім небанківських фінансових установ з Державного реєстру фінансових установ та дві небанківські установи – з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

Щодо анулювання ліцензій

На підставі власних заяв анульовано всі наявні ліцензії:

  • у ПТ “ЛОМБАРД “РЕГІОНАЛЬНИЙ” ПП “ЗЛАТОДАР 585” І КОМПАНІЯ” (ЄДРПОУ 36929764);
  • у ПТ “ЛОМБАРД “КАПІТАЛ-КРЕДИТ” ШЕВЧЕНКО І КОМПАНІЯ” (ЄДРПОУ 44044010);
  • у ТОВ “ФК “ФЛАЙ ФІНАНС” (ЄДРПОУ 39807893);
  • у ТОВ “ЕЙ ТІ ФІНАНС” (ЄДРПОУ 39555684);
  • у ТОВ “ЛІЗИНГОВА КОМПАНІЯ АГРОФОНД” (ЄДРПОУ 41464749);
  • у ТОВ “ФК “ЄВРО ПРЕМ’ЄР ФІНАНС” (ЄДРПОУ 38266983).

Щодо виключення з відповідних реєстрів

На підставі поданих документів ТОВ “ФК “АТЛАНТА” (ЄДРПОУ 44189081), ПТ “ЛОМБАРД “КАПІТАЛ-КРЕДИТ” ШЕВЧЕНКО І КОМПАНІЯ”, ТОВ “ЕЙ ТІ ФІНАНС”, ТОВ “ФК “ЄВРО ПРЕМ’ЄР ФІНАНС” виключено з Державного реєстру фінансових установ та ТОВ “ЛІЗИНГОВА КОМПАНІЯ АГРОФОНД” – з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

Крім того, з Державного реєстру фінансових установ виключено:

  • ТОВ “СЛУЖБА МИТТЄВОГО КРЕДИТУВАННЯ” (ЄДРПОУ 38839217) – у зв’язку із прийняттям Національним банком рішення про анулювання усіх наявних ліцензій;
  • ПРАТ “СК “КАШТАН” (ЄДРПОУ 32071894) – у зв’язку з анулюванням усіх наявних ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг через порушення вимог законодавства, виявлених в результаті інспекційної перевірки;
  • ТОВ “ФК “САН-РАЙЗ ФІНАНС” (ЄДРПОУ 40514683) – у зв’язку з тим, що компанія  протягом трьох місяців поспіль не має ліцензій на надання фінансових послуг.

Також у зв’язку з тим, що ДП “СПЕЦАГРОЛІЗИНГ”( ЄДРПОУ 37118591) не має чинної ліцензії на надання фінансових послуг, підприємство виключено з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги*.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 20 жовтня 2023 року.

Довідково

ПРАТ “СК “КАШТАН” мало 20 ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування, які було анульовано на підставі рішення Правління Національного банку України від 12 вересня 2023 року.

Національним банком у липні цього року проведено позапланову інспекційну перевірку зазначеної страхової компанії. За результатами інспектування встановлено повторне порушення ліцензійних умов – страховик не дотримується обов’язкових нормативів. 13 серпня 2021 року до ПРАТ "СК "КАШТАН" вже було застосовано захід впливу за аналогічні порушення ліцензійних умов.

Згідно з останньою поданою ПРАТ “СК “КАШТАН” звітністю станом на 30 червня 2023 року обсяг страхових премій компанії становив 2 823 тис. грн, вартість активів – 509 818 тис. грн, страхові резерви – 56 231 тис. грн. Частка ринку компанії за страховими преміями становила 0,01%.

Після виключення з Державного реєстру фінансових установ зазначений страховик втрачає статус фінансової установи.

*Відповідно до пункту 14 розділу VII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про фінансові послуги та фінансові компанії”, який набрав чинності 11 лютого 2022 року, якщо надавач фінансових послуг не має чинної ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг станом на день набрання чинності цим законом, це є підставою для виключення Національним банком України у встановленому ним порядку такого надавача фінансових послуг та відомостей про нього з відповідного реєстру з дня набрання чинності цим законом.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини