Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Системні ризики є високими, проте контрольованими – підсумки засідання РФС 12 квітня 2022 року

Системні ризики є високими, проте контрольованими – підсумки засідання РФС 12 квітня 2022 року

12 квітня 2022 року відбулося чергове засідання Ради з фінансової стабільності (далі – РФС). Ключове питання порядку денного – обговорення системних ризиків фінансового сектору та вжитих кроків зі збереження фінансової стабільності в Україні.

Унаслідок широкомасштабної агресії росії проти України значно зріс рівень усіх ризиків, які впливають на стабільність фінансової системи. Втрати ВВП України в 2022 році будуть суттєвими. Інфляційний тиск залишається значним через виведення з ладу об’єктів виробничої та транспортної інфраструктури, вищі виробничі витрати. Відповідно значно зростає обсяг бюджетних витрат на підтримку бізнесу та поступове відновлення економіки.

У І кварталі доходи бюджету вдалося підтримати за рахунок авансових виплат дивідендів державними підприємствами та перерахування прибутку НБУ. З урахуванням очікуваних обмежених надходжень у ІІ кварталі все вагомішою є подальша підтримка від міжнародних донорів.

Фіксація обмінного курсу на момент початку війни та запровадження обмежень на рух капіталу значно знизили тиск на валютний ринок. Рівень міжнародних резервів НБУ залишається на прийнятному рівні, проте експортний потенціал значно обмежено, зокрема логістичними проблемами. Ціни на енергоносії, особливо на природний газ, зросли швидкими темпами. Війна також спричинила погіршення прогнозів світового зростання та скорочення глобальної торгівлі.

Члени РФС відзначили стійкість фінансової системи у поточних умовах, якій сприяли реформи фінансового сектору останніх років та вчасні антикризові заходи регуляторів з початку війни. Ліквідність банківського сектору є високою – обсяг коштів клієнтів в усіх валютах збільшився на 41 млрд грн з початку військових дій. З березня зростають гривневі кредити бізнесу. Згідно з опитуваннями великих банків у ІІ кварталі вони планують надати 68 млрд грн позик бізнесу, переважно с/г виробникам та із використанням державних програм.

Національний банк продовжує здійснювати антикризові заходи для підтримки банків в умовах воєнного стану. Зокрема, банки отримали дозвіл на «кредитні канікули» та неврахування прострочки за кредитами під час оцінки кредитного ризику, а також на реструктуризації кредитів боржникам, що постраждали через агресію росії. До банків не будуть застосовані заходи впливу за порушення нормативів достатності капіталу та ліквідності тощо.

Загалом більшість системних ризиків фінансового сектору хоча й перебувають на високих рівнях, проте залишаються контрольованими завдяки спільним діям державних органів та установ.

Члени РФС погодилися, що для збереження фінансової стабільності емісійне фінансування державного бюджету Національним банком має бути і надалі мінімізовано. Для досягнення цього потрібно продовжувати докладати зусиль для залучення офіційного фінансування від міжнародних партнерів на пільгових умовах, а також дотримуватися максимально можливої економії бюджетних ресурсів і міжнародних резервів в умовах воєнного стану. Збільшення бюджетних видатків має відбуватися насамперед на пріоритетні напрями – забезпечення обороноздатності країни та соціального захисту населення, водночас надання податкових пільг має носити виключний, а не всеохоплюючий характер.

Довідково

Участь у засіданні взяли члени Ради з фінансової стабільності: Голова Національного банку України Кирило Шевченко,  Міністр фінансів України Сергій Марченко, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут, Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Руслан Магомедов, заступники Голови Національного банку України Юрій Гелетій та Ярослав Матузка, заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, Заступник Керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма. Також були присутні перший заступник Голови Національного банку України Катерина Рожкова, заступники Голови Національного банку України Сергій Ніколайчук та Олексій Шабан, член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Максим Лібанов.

Рада з фінансової стабільності створена в березні 2015 року Указом Президента України і є форумом для фахового обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини