Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Страховику зі спеціальним статусом видано ліцензію, одного страхового брокера включено до реєстру

Страховику зі спеціальним статусом видано ліцензію, одного страхового брокера включено до реєстру

Національний банк України ухвалив рішення про видачу ПРАТ “ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНЕ АГЕНТСТВО” (ЄДРПОУ 42644659) ліцензії на здійснення діяльності ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНОГО АГЕНТСТВА, що включає страхування, перестрахування, надання гарантій.

Нагадуємо, що ПРАТ “ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНЕ АГЕНТСТВО” включене до Державного реєстру фінансових установ 6 лютого 2023 року № 21/224-рк.

У частині першій статті 7 Закону України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” установлено, що ПРАТ “ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНЕ АГЕНТСТВО” надає послуги зі страхування, перестрахування та надання гарантій відповідно до Закону України “Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності”.

Згідно з частиною першою статті 9 Закону України “Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності” ПРАТ “ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНЕ АГЕНТСТВО” є страховиком із спеціальним статусом, що здійснює діяльність на підставі ліцензії на здійснення діяльності ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНОГО АГЕНТСТВА, що включає страхування, перестрахування, надання гарантій.

Мета та основні завдання ПРАТ “ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНЕ АГЕНТСТВО” визначені в частині першій та другій статті 4 Закону України “Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності”.

Згідно з підпунктом 17 пункту 9 Положення про ліцензування Експортно-кредитного агентства та умов провадження ним діяльності із страхування, перестрахування, надання гарантій, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 06.01.2023 № 1, ПРАТ “ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНЕ АГЕНТСТВО” дотримано вимоги нормативу платоспроможності та достатності капіталу (далі – НПДК) станом на останню звітну дату, що передує зверненню ПРАТ “ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНЕ АГЕНТСТВО” до Національного банку для отримання ліцензії. Так, за розрахункової величини НПДК 312 157 тис. грн прийнятні активи становлять 1 879 540 тис. грн, з яких: грошові кошти – 472 278 тис. грн (25,12%); державні облігації України, що перебувають у біржовому списку – 1 407 262 тис. грн (74,88%).

Станом на 25 грудня 2023 року ПРАТ “ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНЕ АГЕНТСТВО” укладено 22 договори страхування, в тому числі портфельним методом, якими підтримано 85 зовнішньоекономічних угод, з яких:

  • страхування зовнішньоекономічних договорів – 6;
  • страхування кредитів – 13;
  • страхування кредитів (портфельне, в межах державної програми “5-7-9”) – 66.     

Крім того, Національний банк України включив до Державного реєстру страхових та перестрахових брокерів ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “СТРАХОВИЙ БРОКЕР “ІНЛЕКС” (ЄДРПОУ 44943254).

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 25 грудня 2023 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини