Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Стратегічний розвиток та управління змінами у фінансовому секторі: Національний банк провів міжнародний круглий стіл

Стратегічний розвиток та управління змінами у фінансовому секторі: Національний банк провів міжнародний круглий стіл

Національний банк України провів 07-08 жовтня 2021 року міжнародний круглий стіл «Стратегічний розвиток та управління змінами у фінансовому секторі». Участь у цьому онлайн-заході взяли представники центральних банків та фінансових регуляторів із 22 країн світу: Австрії, Азербайджану, Албанії, Бельгії, Бразилії, Греції, Грузії, Іспанії, Італії, Казахстану, Канади, Литви, Молдови, Німеччини, Північної Македонії, Польщі, Румунії, Фінляндії, Франції.

На ці два дні Національний банк став майданчиком для плідних дискусій та обміну думками й світовим досвідом. Учасники зустрічі розглядали кращі міжнародні підходи та практичні кейси із трансформації, стратегічних змін, інституційного розвитку та стратегічного планування в центральних банках та фінансових регуляторах.

Голова Національного банку України Кирило Шевченко наголосив, що інтерес до теми стратегічного розвитку зростає в Україні та у світі. «Пандемія стала випробуванням для багатьох інституцій та змусила більше уваги приділяти здатності швидко адаптуватися до мінливого світу. Сьогодні світ оговтався та тримає курс на відновлення. Але не слід забувати, що на цьому шляху на глобальну економіку чекають і нові виклики: нестача кваліфікованої робочої сили, посилення соціальної нерівності, посилення змін клімату та стрімка цифровізація усіх сфер нашого життя», – сказав він.

Лише розуміння своєї цілі та чітка виважена стратегія з її досягнення є запорукою життєздатності будь-якої організації. Подолати негативні наслідки пандемії та продовжити рух до розвитку можна, вибудувавши послідовний план дій, що враховує актуальні виклики сьогодення. Для Національного банку таким дороговказом стала нова інституційна Стратегія до 2025 року, над реалізацією якої зараз наполегливо працює український центробанк. Цей документ сфокусований на створенні максимальної цінності для клієнтів та покликаний сприяти сучасному розвитку регулятора фінансового сектору України.

«Стратегія Національного банку до 2025 року – це дорожня карта, якою ми будемо керуватися найближчими роками для підвищення ефективності фінансової екосистеми, стимулювання економічного зростання в країні та зростання добробуту її громадян», – наголосив директор Департаменту стратегії та розвитку Національного банку Арсен Макарчук.

Під час круглого столу він презентував Стратегію Національного банку та розповів про процес її розроблення та імплементації. Також було зазначено, що у планах українського центробанку – продовження розбудови стратегічної функції, зокрема подальший розвиток функції стратегічного аналізу, а також підходів до формування ціннісної пропозиції Національного банку, розроблення автоматизованих інструментів для збору потреб клієнтів та моніторингу ефективності роботи, синхронізація операційного та фінансового планування, створення бізнес-планів для всіх структурних підрозділів Національного банку.

Інші учасники міжнародного круглого столу також ділилися своїми планами в напрямі стратегічних змін. Загалом стратегічне планування перебуває у фокусі уваги усіх центральних банків та фінансових регуляторів. Водночас підходи центральних банків щодо стратегічного планування включають в себе багато різносторонніх напрямів. Це і прийняття до уваги зовнішнього контексту, і розбиття великих задач на конкретні кроки, і адаптація діяльності центральних банків та фінансових регуляторів до роботи в умовах пандемії. Йшлося також і про інші корисні для учасників круглого столу питання, зокрема щодо врахування думок працівників організацій під час розроблення стратегічних документів, визначення можливих сценаріїв розвитку країни, пріоритезації стратегічних заходів.

Крім того, важливою частиною обговорення став обмін досвідом стосовно реалізації стратегій у таких перспективних напрямах, як цифровізація та посилення кібербезпеки фінансового сектору.

Довідково

Міжнародний круглий стіл, присвячений питанням стратегічного розвитку та управління змінами у фінансовому секторі, відбувся цьогоріч вже втретє. Уперше Національний банк організував таку подію у 2019 році. Участь у круглому столі в 2019 році взяли 10 центральних банків, у 2020 – 15 центральних банків. Наступне засідання круглого столу заплановане у жовтні 2022 року.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини