Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Стратегія Національного банку до 2025 року: фокус на активізацію економічного зростання та цифровізацію

Стратегія Національного банку до 2025 року: фокус на активізацію економічного зростання та цифровізацію

Національний банк розробив нову інституційну Стратегію Національного банку України до 2025 року (далі – Стратегія). Цей документ сфокусований на створенні максимальної цінності для клієнтів, що відповідає викликам сьогодення та сприятиме сучасному розвитку регулятора фінансового сектора України.

Публічна презентація оновленої Стратегії відбулася 20 травня 2021 року – у День банківських працівників.

"Подальший якісний розвиток фінансової екосистеми має враховувати реалії сьогодення. Нова Стратегія Національного банку якраз відповідає на зміни, що сталися у світі та Україні.  Це дорожня карта, якою ми будемо керуватися найближчими роками для активізації економічного зростання в країні та підвищення добробуту її громадян. Ми впевнені, що кожен громадянин відчує позитивні зміни в економіці та у власному добробуті завдяки нашій роботі", – наголосив Голова Національного банку Кирило Шевченко. 

Реалізація Стратегії здійснюватиметься за трьома стратегічними напрямами розвитку, які деталізуються у 12 стратегічних цілях:

Перший напрям. Сприяння відновленню та розвитку економіки:

  • Підтримання макростабільності
  • Відновлення кредитування економіки
  • Розвиток ринку фінансових послуг
  • Розвиток інфраструктури ринків капіталу

Другий напрям. Цифрові фінанси як драйвер для цифровізації економіки:

  • Розвиток безготівкової економіки
  • Підвищення рівня фінансової інклюзії
  • Розвиток інновацій фінансового сектора
  • Кіберзахист фінансового сектора

Третій напрям. Інституційний розвиток та операційна досконалість Національного банку:

  • Підвищення операційної ефективності 
  • Партнерство та комунікація зі стейкхолдерами Національного банку
  • Цифрова трансформація Національного банку
  • Національний банк – найкращий роботодавець.

Перші два напрями – спрямовані назовні, на задоволення потреб учасників фінансової екосистеми. Інституційний розвиток та операційна досконалість покликані поліпшити реалізацію Місії та Візії Національного банку через внутрішню трансформацію та посилення партнерства зі стейкхолдерами.

"Національний банк робитиме все від нього залежне, щоб регулювання фінансового сектора стимулювало розвиток української економіки, враховуючи зовнішні виклики та потреби всіх учасників екосистеми. Кожен пункт Стратегії відповідає цим прагненням", – зазначив Арсен Макарчук, директор Департаменту стратегії та розвитку Національного банку.

Національний банк прагне розвивати статус професійного та незалежного експерта, проактивного партнера для інших полісімейкерів, сучасного прозорого регулятора, драйвера інноваційного розвитку, незалежного гаранта макростабільності та надійного захисника прав споживачів.

Оновлену Стратегію команда Національного банку готувала, виходячи з потреб клієнтів. Найголовніші з них – це кожна родина та кожен громадянин України, держава загалом та бізнес. 

"Нашим завданням було знайти цінності, які ми можемо принести суспільству, фінансовій екосистемі загалом та кожному українцю зокрема. Наша кінцева мета – створити умови для того, щоб споживачі фінансових послуг отримували якісні, доступні, безпечні фінансові послуги, а економіка України та добробут її мешканців – зростали. Над цим продовжимо працювати наступні роки відповідно до нашої Стратегії", – зауважив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Довідково

Оновлена Стратегія відповідає принципам та напрямам розвитку фінансового сектора закладеним у Стратегію розвитку фінансового сектора України до 2025 року, яка консолідоване бачення розвитку всіх учасників фінансової екосистеми.

Докладна інформація про Стратегію Національного банку України до 2025 року розміщена на окремому розділі офіційного сайту Національного банку.

Переглянути відео звернення Голови Національного банку Кирила Шевченка з нагоди презентації Стратегії можна за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини