Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Суд Дніпропетровської області за позовом Національного банку відкрив провадження у справах про стягнення коштів з І.Коломойського

Суд Дніпропетровської області за позовом Національного банку відкрив провадження у справах про стягнення коштів з І.Коломойського

Господарський суд Дніпропетровської області призначив 11 липня 2019 року підготовче засідання за позовною заявою Національного банку до екс-акціонера ПриватБанку Ігоря Коломойського.

У червні 2018 року Національний банк подав в Господарський суд Дніпропетровської області чотири позови до Ігоря Коломойського про стягнення з нього як з фінансового поручителя ПриватБанку заборгованості за кредитами рефінансування відповідно на 1,8 млрд грн, 1,27 млрд грн, 1,29 млрд грн, 0,5 млрд грн. Йдеться про зобов’язання за договорами поруки відповідно до заборгованості, що виникла станом на кінець грудня 2015 року. Щодо стягнення заборгованості з Ігоря Коломойського, яка почала формуватися вже з 2016 року, Національний банк звернувся 18 грудня 2018 року з відповідним позовом до суду Першої інстанції Республіки і Кантона Женеви (Швейцарія).

Однак тоді Господарський суд Дніпропетровської області відмовив у відкритті проваджень за позовами Національного банку на підставі того, що місцем проживання відповідача є м. Женева (Швейцарія), а не Дніпро.  У липні-серпні 2018 року Дніпропетровський апеляційний господарський суд залишив у силі всі рішення суду першої інстанції.

Не погоджуючись з рішеннями судів, Національний банк подав касаційні скарги, вказавши на неправильне застосування норм процесуального права, адже:

  • у договорах поруки укладених між Ігорем Коломойським та Національним банком зазначено, що у випадку, якщо на момент пред'явлення кредитором вимоги до поручителя про виконання зобов'язання поручитель перебуватиме за межами України, справи про стягнення заборгованості з поручителя розглядатимуться в судах України;
  • за правилами територіальної юрисдикції цей позов має розглядатися у Господарському суді Дніпропетровської області, тобто за останнім відомим зареєстрованим місцем проживання чи перебування Ігоря Коломойського в Україні.

У березні 2019 рокі Велика Палата Верховного Суду задовольнила касаційні скарги Національного банку та скасувала рішення судів попередніх інстанцій, направивши справи до Господарського суду Дніпропетровської області  для вирішення питання щодо відкриття провадження. Після повернення справ з Верховного суду Господарський суд Дніпропетровської області відкрив провадження за всіма позовними заявами Національного банку.

«Українській Феміді знадобилося більше року для очевидних висновків, щоб врешті-решт відкрити провадження за позовами про стягнення державних коштів. Національний банк очікує за результатами проведення підготовчих засідань призначення судом розгляду справ по суті вже в серпні 2019 року та продовжить вживати правових заходів, необхідних для стягнення заборгованості за кредитами рефінансуванням», - зазначив начальник Управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

Довідково:

У 2015 році І.В. Коломойський, який на той момент був співвласником ПриватБанку, в рахунок забезпечення погашення п’яти кредитів рефінансування, отриманих ПриватБанком за період 2008–2014 рр, уклав з Національним банком договори поруки. Фактично він взяв на себе особисті зобов’язання за погашення заборгованості банку перед Національним банком, яка на сьогодні становить 9,2 млрд грн. І.В. Коломойський не виконав жодного із цих зобов'язань перед Національним банком.

У 2018 році Національний банк подав чотири позови до Господарського суду Дніпропетровської області та один позов до Cуду першої інстанції Республіки та Кантона Женеви (Швейцарія) проти І.В. Коломойського з метою стягнення заборгованості за кредитами рефінансування ПриватБанку. 19 березня 2019 року Верховний Суд задовольнив касаційні скарги Національного банку та скасував ухвали Господарського суду Дніпропетровської області та постанови Дніпропетровського апеляційного господарського суду щодо повернення позовних заяв Національного банку.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини