Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Суд підтвердив законність виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ "АКБ "Капітал"

Суд підтвердив законність виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ "АКБ "Капітал"

Окружний адміністративний суд міста Києва 27 липня 2021 року частково задовольнив заяву Національного банку України про перегляд за нововиявленими обставинами справи щодо ПАТ "АКБ "Капітал".

Так, суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 15 березня 2018 року повністю, зокрема стосовно визнання протиправними та скасування рішень Національного банку про виведення з ринку ПАТ "АКБ "Капітал", а також щодо зобов'язання Національного банку повернути ПАТ "АКБ "Капітал" банківську ліцензію та генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій. Водночас суд в частині вимог зобов'язального характеру закрив провадження у справі на підставі прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності" від 13 травня 2020 року № 590-ІХ, а в частині вимог про скасування рішень Національного банку щодо виведення банку з ринку – відмовив у їх задоволенні у зв’язку з безпідставністю.

Позивачами у цій справі є власники істотної участі ПАТ "АКБ "Капітал" – ТОВ "Промгаз України" (15% акцій) та Руслан Щербань (34%).

Нагадаємо, Національний банк 20 липня 2015 року прийняв рішення віднести ПАТ "АКБ "Капітал" до категорії неплатоспроможних. Основною підставою для такого рішення був факт неусунення банком порушень банківського законодавства під час його перебування в категорії проблемних.

Не погодившись із рішенням регулятора, в грудні 2017 року мажоритарні акціонери ПАТ "АКБ "Капітал" звернулися з позовом до Національного банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб із вимогою про визнання протиправними та скасування рішень щодо виведення цього банку з ринку.

Окружний адміністративний суд міста Києва 15 березня 2018 року позовну заяву ТОВ "Промгаз України" та Руслана Щербаня задовольнив частково. Зокрема, визнав протиправними та скасував постанови Правління Національного банку про віднесення банку "Капітал" до категорії неплатоспроможних та його ліквідацію.

Натомість Національний банк, не погодившись із рішенням суду першої інстанції, в березні 2019 року оскаржив його в апеляційному порядку. За результатами розгляду судової справи апеляційний суд залишив апеляційну скаргу Національного банку без задоволення.

Верховний Суд України 11 червня 2019 року касаційну скаргу Національного банку також залишив без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій − без змін.

У березні 2021 року Національний банк подав до Окружного адміністративного суду міста Києва заяву про перегляд рішення у справі за нововиявленими обставинами, оцінивши доводи якої суд виніс рішення на користь регулятора.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини