Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Три страхові компанії виключені з Державного реєстру фінансових установ

Національний банк України виключив ПрАТ "СК "ПОЛІС-ЦЕНТР" (ЄДРПОУ 30649444), ТДВ "СК "БІЗНЕС СТРАХУВАННЯ" (ЄДРПОУ 39682694) та ТДВ "СК "ФІНТЕХ" (ЄДРПОУ 43199867) з Державного реєстру фінансових установ через відсутність у них чинних ліцензій.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 27 серпня 2021 року.

ПрАТ "СК "ПОЛІС-ЦЕНТР" мало сім ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування за різними видами страхування. Вони були анульовані 13 серпня 2021 року на підставі заяви страховика. Відповідно до фінансової звітності за перше півріччя 2021 року, поданої страховиком, обсяг страхових премій ПрАТ "СК "ПОЛІС-ЦЕНТР" становив 2 млн грн, а обсяг активів – 93,6 млн грн. Частка ринку компанії за страховими преміями за ризиковими видами страхування становила 0,009% від загального обсягу. Компанія займалася переважно страхуванням майна (іншого, ніж передбачено пунктами 5-9 статті 6 Закону України "Про страхування")  та страхуванням вантажів і багажу (вантажобагажу). Частки страхових премій за цими видами страхування від валових премій компанії становили відповідно 46,3% та 32,4%.

ТДВ "СК "БІЗНЕС СТРАХУВАННЯ" мало 11 ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування за різними видами страхування. Їх відкликано 17 серпня 2021 року через невиконання двох рішень Національного банку про застосування заходів впливу. Крім того,  страховик не подає Національному банку фінансову звітність з моменту переходу до нього функцій регулювання та нагляду за ринком небанківських фінансових послуг.

ТДВ "СК "ФІНТЕХ" мало шість ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування за різними видами. Вони анульовані 28 травня 2021 року за заявою компанії. Страховик з 28 квітня 2021 року перебуває в стані припинення діяльності згідно з рішенням засновників (учасників). За інформацією, яку надала компанія, у 2021 році не укладалися нові договори страхування та/або перестрахування. Страховик повідомив, що не має зобов’язань за договорами страхування/перестрахування, чинних договорів страхування/перестрахування та невиконаних (прострочених) зобов’язань перед страхувальниками (вигодонабувачами).  

Додатково повідомляємо, що Національний банк 21 квітня 2021 року застосував до ТДВ "СК "ФІНТЕХ" захід впливу, тимчасово зупинивши ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг за порушення обов’язкових фінансових нормативів. На дату ухвалення рішення про виключення з Державного реєстру фінансових установ компанія не усунула зазначені порушення.

Після виключення з Державного реєстру фінансових установ компанії втрачають статус фінансової установи.

Довідково

Національний банк має право ухвалити рішення про виключення фінансової установи з Державного реєстру фінансових установ, якщо установа не має чинних ліцензій на право надання фінансових послуг. Порядок виключення фінансових установ з Державного реєстру фінансових установ визначено абзацом сьомим пункту 1 розділу XIX Положення про Державний реєстр фінансових установ, затвердженого розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 28 серпня 2003 року № 41 (зі змінами).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини