Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Триває публічне обговорення пропозицій щодо внесення змін до Положення про розрахунок та оприлюднення UONIA

Триває публічне обговорення пропозицій щодо внесення змін до Положення про розрахунок та оприлюднення UONIA

Національний банк пропонує для публічного обговорення пропозиції щодо внесення змін до Положення про розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA) (далі – Зміни до Положення).

Відповідні зміни передбачають здійснення розрахунку UONIA як середньозваженого за обсягами операцій значення з метою нівелювання надмірного впливу на індикатор операцій окремих банків за ставками, що суттєво відрізняються від середніх на ринку. Нагадаємо, що зараз UONIA розраховується як середньоарифметичне значення.

Крім того, пропонується включати до первісної вибірки, на базі якої здійснюється розрахунок UONIA:

  • угоди між банками із найрелевантнішим обсягом для українського міжбанківського ринку –  від 10 млн грн до 200 млн грн (на сьогодні до первісної вибірки беруться усі угоди між банками). Параметри найрелевантнішого обсягу угод можуть бути переглянуті у майбутньому у разі виникнення відповідних змін на грошовому ринку;
  • 10% угод банків, укладених із Національним банком, із розміщення депозитних сертифікатів овернайт, які перебувають в середині відранжованого за обсягом ряду відповідних угод (на сьогодні, за умов середньоарифметичного розрахунку, коли обсяг угод не має значення, до розрахунку береться 10% будь-яких з таких угод від загальної їх кількості);
  • 10% угод банків, укладених із Національним банком з надання кредитів рефінансування овернайт, які перебувають у середині відранжованого за обсягом ряду відповідних угод (на сьогодні, за умов середньоарифметичного розрахунку, коли обсяг угод не має значення, до розрахунку береться 10% будь-яких з таких угод від загальної їх кількості).

Додатково пропонується збільшити кількість критеріїв для застосування порядку розрахунку UONIA за особливих умов, додавши до існуючих на сьогодні двох критеріїв (мінімальна кількість угод та мінімальна кількість контрагентів) критерій “Обсяг доступних для розрахунку угод ≤ 10% від середньоденного значення за попередній плинний місяць”.

Оновлена методологія розрахунку UONIA передбачатиме продовження включення до розрахунку індикатора 10% від загальної кількості угод банків із НБУ як із розміщення депозитних сертифікатів овернайт, так і з надання кредитів рефінансування овернайт. Таке рішення було прийняте попри те, що згідно з висновками місії технічної допомоги МВФ "Механізм своп процентної ставки центрального банку" (квітень 2021 року), такий підхід не відповідає принципам, викладеним у документі IOSCO: Principles for Financial Benchmarks Final Report July 2013. Відповідне рішення зумовлене тим, що зупинка врахування таких угод банків із НБУ під час розрахунку UONIA генеруватиме проблеми з розрахунком індикатора за основною методологією через недостатню кількість угод між банками.

Одночасно із затвердженням наведених вище Змін до Положення Національний банк має намір визначити стратегію переходу до розрахунку UONIA без урахування угод між банками та центробанком. Вона передбачатиме здійснення кожні пів року розрахунку кількості випадків, коли UONIA (за умови виключення угод з НБУ) не обчислювалася б за основною методологією в попередній дванадцятимісячний період через низьку активність учасників ринку. Якщо за результатами аналізу цих двох поспіль розрахунків виявиться, що методологія розрахунку UONIA для особливих умов використовувалася б менше двох разів за півроку, то розглядатиметься питання щодо переходу на розрахунок UONIA без урахування угод банків із НБУ.

Детальніше з відповідними пропозиціями, їх обґрунтуванням та релевантними аналітичними розрахунками можна ознайомитися в презентації за посиланням.

Метою підготовки Змін до Положення є зменшення чутливості індикатора до дій окремих учасників ринку, яка виникає внаслідок  обмеженості вітчизняного міжбанківського кредитного ринку.

Відповідні пропозиції були підтримані на засіданні Комітету оверсайта індикаторів грошового та валютного ринків України, яке відбулося 15 липня 2021 року, та на засіданні Контактної групи грошового та валютного ринків (02 серпня 2021 року).

Зауваження та пропозиції до запропонованих Змін до Положення приймаються до 28 листопада 2021 року на офіційну електронну поштову скриньку Національного банку [email protected]. В темі повідомлення просимо вказувати “Зміни до Положення про UONIA”.

Під час подання зауважень та пропозицій просимо врахувати, що звернення громадян, які подаються, до Національного банку України, мають відповідати вимогам Закону України “Про звернення громадян”. Звернення підприємств установ, організацій мають бути підписані кваліфікованим електронним підписом уповноваженої особи.

Довідково

Положення про розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA) затверджене рішенням Правління Національного банку України від 16 червня 2020 року №405-рш (зі змінами).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини