Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У 2020 році обсяги погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків перевищили 2 млрд грн

У 2020 році обсяги погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків перевищили 2 млрд грн

Національний банк за 2020 рік отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 2,18 млрд грн.

Найбільше коштів отримано від реалізації заставлених неплатоспроможними банками майнових прав за кредитними договорами – 1,02 млрд грн.

Також частково заборгованість за наданими Національним банком кредитами рефінансування неплатоспроможних банків погашено за рахунок:

  • реалізації заставлених неплатоспроможними банками об’єктів нерухомого майна – 228,8 млн грн;
  • звернення Національним банком стягнення на нерухоме майно шляхом набуття його у власність на загальну суму 357,8 млн грн;
  • реалізації в межах виконавчого провадження заставленого нерухомого майна поручителів неплатоспроможних банків на загальну суму 73,4 млн грн;
  • отримання коштів від погашення заборгованості за заставленими Національному банку кредитними договорами на загальну суму 252,3 млн грн;
  • інших джерел погашення заборгованості на загальну суму 248,0 млн грн.

За найвищими цінами в 2020 році реалізовано пул майнових прав за кредитними договорами, переданими ПАТ “КБ “НАДРА” в заставу Національному банку – 187,4 млн грн, а також об’єкт нерухомого майна, переданий ПАТ “ВіЕйБі Банк" в іпотеку Національному банку – 60,7 млн грн.

Упродовж 2020 року Національний банк погодив умови реалізації заставлених майнових прав за кредитними договорами із сукупною початковою ціною реалізації 12,25 млрд грн та об’єктів нерухомого майна із сукупною початковою ціною реалізації в розмірі 1,49 млрд грн.

Заборгованість неплатоспроможних банків за кредитами рефінансування у 2020 році скоротилася з 44 млрд грн до 41,7 млрд грн станом на 31 грудня 2020 року.

"Ми робимо все можливе для погашення боргів за кредитами рефінансування, значна частина яких була видана ще до середини 2014 року. На жаль, застави за досі непогашеними кредитами часто низьколіквідні та мають низьку якість. Наприклад, майнові та корпоративні права, а також акції самих збанкрутілих банків. Це ускладнює роботу з повернення боргів за рефінансуванням неплатоспроможних банків. Проте завдяки проведеній у минулому році роботі Національному банку все ж вдалося дещо розформувати резерви. Нагадаю, що розформування резервів дозволяє збільшити суму прибутку, яка перераховується центробанком до держбюджету", − зазначила перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова.

Загалом із 2017 року Національний банк отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 8,4 млрд грн.

Довідково

Рішення щодо реалізації заставлених активів неплатоспроможних банків ухвалює виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Як забезпечений кредитор Національний банк погоджує спосіб та місце реалізації активів, що перебувають у нього в заставі, після отримання офіційного рішення виконавчої дирекції ФГВФО. Продаж активів також здійснює Фонд гарантування вкладів фізосіб.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини