Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У 2023 році кількість ідентифікацій в Системі BankID НБУ зросла на третину
У 2023 році кількість ідентифікацій в Системі BankID НБУ зросла на третину (2)

У 2023 році кількість ідентифікацій в Системі BankID НБУ зросла на третину

Упродовж 2023 року Система BankID НБУ працювала стабільно та продовжувала слугувати користувачам зручним інструментом віддаленої ідентифікації та верифікації для отримання доступу до широкого спектру дистанційних послуг в Україні.

Розширення переліку дистанційних послуг в державному і фінансовому секторі сприяло збільшенню кількості учасників системи. Так, у 2023 році до Системи BankID НБУ підключився 21 новий абонент – надавач послуг, з яких 18 – комерційні установи та три – некомерційні.

Станом на 01.01.2024 до системи підключено 135 абонентів, зокрема 38 банків-ідентифікаторів та 97 надавачів послуг.

Систему BankID НБУ упродовж 2023 року активно використовували банки, небанківські фінансові установи, страхові компанії, мобільні оператори та державні установи. Зокрема, вона була одним із основних інструментів автентифікації громадян у мобільному застосунку “Дія”.

Завдяки використанню Системи BankID НБУ компанії отримали більше можливостей для залучення нових та обслуговування існуючих клієнтів через дистанційні канали.

«Ми спостерігаємо підвищення попиту на використання Системи BankID НБУ як у сфері публічних послуг, так і в фінансовому секторі. Наприклад, система стала в нагоді для громадян України, які виїхали за кордон і потребують отримання консульських послуг. Консульські установи України в співпраці з Міністерством закордонних справ розпочали надавати дистанційні послуги з використанням державних сервісів ідентифікації, зокрема Системи BankID НБУ. Водночас пожвавлення ринку мікрокредитування призвело до значного зростання ідентифікацій на користь небанківських фінансових установ», – розповіла Ольга Василєва, заступник директора Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку.

Так, за 2023 рік у Системі BankID НБУ здійснено 42,9 млн успішних електронних ідентифікацій. Це перевищило минулорічний показник на 31% або на 10,1 млн електронних ідентифікацій, що підтверджує зростання  попиту на використання системи. Зокрема, упродовж минулого року кількість успішних електронних ідентифікацій:

  •  комерційних абонентів – зросла на 36% та становила 4,3 млн ідентифікацій, що на 1,1 млн перевищило показник 2022 року. Серед комерційних послуг найпопулярнішими в користувачів категоріями стали фінансові послуги (понад 4 млн ідентифікацій) та послуги мобільних операторів (264 тис. ідентифікацій);
  •  некомерційних абонентів – зросла на 30% та досягла 38,65 млн шт., що на 9 млн більше, ніж за 2022 рік. Саме на державних порталах була здійснена найбільша кількість ідентифікацій, зокрема 12,3 млн – для підписання петицій та звернень до органів державної влади і місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що з 1 березня 2024 року набувають чинності оновлені вимоги до здійснення банками-ідентифікаторами багатофакторної автентифікації користувача. Використання двох або більше факторів автентифікації, кожен із яких має належати до різних категорій (знання, володіння, притаманність) та бути незалежними один від одного, унеможливить їх одночасну компрометацію. Це сприятиме посиленню захисту та мінімізації ризиків компрометації доступу до ідентифікаційних даних користувача та подальшого несанкціонованого ініціювання запиту на дистанційну ідентифікацію через систему.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини