Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У 2023 році погашено понад 938 млн грн проблемної заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків

У 2023 році погашено понад 938 млн грн проблемної заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків

Національний банк України за 2023 рік отримав на погашення проблемної заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків  938,3 млн грн.

Найбільше коштів надійшло від реалізації заставлених майнових прав за кредитними договорами – 480,7 млн грн.

Крім того, заборгованість за наданими Національним банком кредитами рефінансування  погашено за рахунок:

  • звернення стягнення на нерухоме та рухоме майно поручителя неплатоспроможного банку в позасудовому порядку шляхом його продажу – 298,6 млн грн;
  • реалізації в межах виконавчого провадження або процедури банкрутства заставленого нерухомого майна поручителів або набуття у власність Національного банку непроданого майна – 93,1 млн грн;
  • інших джерел погашення заборгованості – 65,9 млн грн.

"Починаючи з 2015 року, Національний банк загалом повернув 19,2 млрд грн заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків. Станом на 1 січня 2024 року її залишок становить 37,2 млрд грн. Такий результат досягнуто внаслідок тісної співпраці НБУ та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, попри шалений спротив колишніх власників неплатоспроможних банків, зокрема шляхом затягування справ у судах", – зазначив начальник Управління роботи з проблемними активами Національного банку України Павло Поляруш.

Національний банк і надалі вживатиме заходів для забезпечення погашення проблемної заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків.

На сьогодні для повернення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків, які виводяться Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з ринку, в судах різних інстанцій за позовами Національного банку ще триває розгляд 6 справ до майнових поручителів про звернення стягнення на майно, 13 справ – про банкрутство майнових поручителів, а також 8 справ – з вимогами до фінансових поручителів.

Довідково

Рішення щодо реалізації заставлених активів неплатоспроможних банків ухвалює виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Як забезпечений кредитор Національний банк має право запропонувати інші умови реалізації активів, що перебувають у нього в заставі, після отримання офіційного рішення виконавчої дирекції ФГВФО. Продаж активів також здійснює ФГВФО.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини