Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У березні на ринку небанківських фінансових послуг з'явився один новий гравець, а 165 учасників залишили ринок – результати ліцензування та реєстрації

У березні на ринку небанківських фінансових послуг з'явився один новий гравець, а 165 учасників залишили ринок – результати ліцензування та реєстрації

У березні кількість учасників небанківського фінансового ринку зменшилася до 1 682 (станом на 31 березня) з 1 846 (станом на 28 лютого).

Кількість банків станом на 31 березня становить 69.

Упродовж березня Національний банк зареєстрував одну фінансову компанію.

Водночас із реєстрів виключено 165 учасників ринку: одна фінансова компанія та один страховий брокер залишили ринок добровільно, а сім фінансових компаній, 62 ломбарди, 70 кредитних спілок та 24 лізингові компанії виключені примусово.

Станом на 31 березня на небанківському ринку працювали 132 страховики non-life (порівняно з попереднім місяцем кількість не змінилася) та 13 life-страховиків (кількість не змінилася), 197 ломбардів (було 259), 205 кредитних спілок (було 275), 110 лізингових компаній (було 134), 894 фінансові компанії (було 901), 64 страхові брокери (було 65) та 67 колекторських компаній (кількість не змінилася).

Крім того, на ринку визнано 24 банківські групи (було 25) та 24 небанківські фінансові групи.

На платіжному ринку діє 38 національних платіжних систем, ураховуючи державні, та 16 міжнародних платіжних систем.

Ухвалені рішення з питань ліцензування та реєстрації

У березні до Національного банку надійшло 39 запитів від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Найбільша кількість запитів стосувалася фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців – 22. Кількість запитів щодо кредитних установ (банки та кредитні спілки) становила 13, страховиків – 4.

Протягом березня Національний банк застосовував заходи впливу до учасників небанківського фінансового ринку. Зокрема, регулятор примусово анулював усі ліцензії 22 учасникам ринку – трьом фінансовим компаніям, одному ломбарду та 18 кредитним спілкам. Три фінансові компанії відмовилися від усіх ліцензій добровільно. Крім того, примусово анульовано частину з наявних ліцензій трьом страховим компаніям. Чотири фінансові компанії відмовилися від частини наявних ліцензій добровільно. Відмовлено у видачі ліцензії одній страховій компанії.

Довідково

Нагадаємо, 11 лютого 2022 року набрав чинності Закон України "Про фінансові послуги та фінансові компанії" (далі – Закон). Прикінцевими та перехідними положеннями Закону передбачено, що Національний банк у встановленому ним порядку виключає з Державного реєстру фінансових установ та Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, надавачів фінансових послуг, у яких станом на день набрання чинності Законом немає ліцензій на надання фінансових послуг (ця вимога не поширюється на надавачів фінансових послуг, включених Національним банком до відповідного реєстру протягом останніх 12 місяців до дня набрання чинності Законом), а також місцезнаходженням яких на день набрання чинності цим Законом є тимчасово окупована територія України або територія проведення операції Об’єднаних сил станом на 11 лютого 2022 року.

 

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини