Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У березні продовжилася тенденція на зменшення кількості учасників небанківського фінринку – результати ліцензування та реєстрації

У березні продовжилася тенденція на зменшення кількості учасників небанківського фінринку – результати ліцензування та реєстрації

У березні продовжилася тенденція на зменшення кількості учасників небанківського фінансового ринку, яка тривала пів року до лютого 2021 року. У березні кількість фінустанов зменшилася з 2010 (станом на 28 лютого) до 2003 небанківських фінустанов (станом на 31 березня).

За березень Національний банк ухвалив рішення про реєстрацію шести нових фінансових компаній та однієї лізингової компанії. Також у березні Національний банк зареєстрував внутрішньодержавну платіжну систему PaySystems (створену платіжною організацією резидентом – ТОВ "УКРКАРТ") та узгодив умови та порядок діяльності в Україні японської міжнародної карткової системи JCB Payment System (створена платіжною організацією нерезидентом – JCB International Co., Ltd.). 

Водночас шість ломбардів, одна лізингова компанія, п’ять фінансових компаній та дві страхові компанії залишили ринок за власною ініціативою та були виключені з реєстрів.  

На сьогодні небанківський ринок складається зі 188 ризикових (non-life) (було 190) та 20 лайфових (страхування життя) страховиків, 292 ломбардів (було 298), 316 кредитних спілок, 144 лізингових компаній, 977 фінансових компаній (було 976), 65 страхових брокерів. 

На платіжному ринку працює 38 платіжних систем, створених резидентами, та 14 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами. 

Ухвалені рішення з питань ліцензування та реєстрації

У березні до Національного банку надійшло 563 запити від учасників ринку. Найбільша кількість запитів стосувалася фінансових компаній, ломбардів та лізингодавців – 486. Кількість запитів щодо кредитних спілок становила 7 та страховиків – 70. 

У березні кількість запитів збільшилася на 30%, якщо порівняти з лютим. Також продовжилася тенденція зменшення кількості заявників на анулювання ліцензій (24 порівняно з 25 у лютому та 59 у січні). 

Крім того, уподовж цього місяця збільшилася кількість погоджень на набуття істотної участі у небанківських фінансових установах (18 проти 7 у лютому).

Станом на 31 березня Національним банком ухвалені рішення щодо:

  • погодження набуття істотної участі у банках [1] – Північній Екологічній Фінансовій Корпорації (Nordic Environment Finance Corporation) участь в АТ Акціонерний-комерційний банк "Львів" у зв’язку із запланованим придбанням 13,94% акцій;
  • погодження набуття істотної участі в небанківських установах [18] та збільшення істотної участі [2];
  • відмови в погодженні набуття істотної участі в небанківських установах [5];
  • погодження керівників банків [13];
  • відмови в погодженні керівників банків [6];
  • видачі ліцензій фінансовим компаніям [9];
  • відмови у видачі ліцензій фінансовим компаніям [2];
  • анулювання всіх ліцензій кредитних спілок [2], ломбардів [4], фінансових компаній [7], страхової компанії [2] (за ініціативою заявника);
  • анулювання частини наявних ліцензій фінансових компаній [9] (за ініціативою заявника);
  • включення до ДРФУ фінансових компаній [6], лізингових компаній [1], страхових компаній [2];
  • виключення з ДРФУ ломбардів [6], фінансових компаній [5], страхових компаній [2], з реєстру лізингодавців [1] (за ініціативою заявника);
  • відмови у включенні до ДРФУ [3];
  • призначення довірених осіб у небанківських фінансових установах [8];
  • визнання небанківських фінансових груп [1] – Небанківська фінансова група "Грандвіс".
Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини