Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У червні на ринку небанківських фінансових послуг з'явився один новий гравець, 20 учасників залишили ринок, чотири – отримали ліцензії надавачів фінансових платіжних послуг

У червні на ринку небанківських фінансових послуг з'явився один новий гравець, 20 учасників залишили ринок, чотири – отримали ліцензії надавачів фінансових платіжних послуг

Кількість учасників небанківського фінансового ринку в червні зменшилася з 1 286 (станом на 31 травня) до 1 265 (станом на 30 червня).

Кількість банків у червні не змінилася і становила 65.

Із реєстрів виключено 20 учасників ринку небанківських фінансових послуг – чотири фінансові компанії, один страховик, два ломбарди, одна кредитна спілка та один лізингодавець виключені з реєстрів добровільно, а інші вісім фінансових компаній, одна кредитна спілка та два лізингодавці – примусово. Крім того, відповідно до вимог Закону України "Про платіжні послуги" дві фінансові компанії виключено з Державного реєстру фінансових установ та у статусі платіжних установ включено до Реєстру платіжної інфраструктури. Отже, в червні ці дві фінансові компанії отримали нові ліцензії на надання фінансових платіжних послуг. Інформація про всіх учасників платіжного ринку міститься тут.

Упродовж червня до реєстру включено одну колекторську компанію.

Загалом у червні ліцензії надавачів фінансових платіжних послуг видано чотирьом фінансовим компаніям. Відмовлено у видачі ліцензії одній фінансовій компанії. Водночас шести фінансовим компаніям, одному страховику, двом ломбардам, одній кредитній спілці та одній лізинговій компанії анульовано всі ліцензії добровільно (на підставі поданих ними заяв), а ще одній фінансовій компанії – примусово (як захід впливу).

У червні також добровільно анульовано частину з наявних ліцензій трьом фінансовим компаніям та двом страховикам. Зупинено дію ліцензій двом фінансовим компаніям.

Станом на 30 червня на небанківському ринку працювали: 103 страховики non-life (у травні було 104) та 12 life-страховиків (кількість не змінилася), один страховик зі спеціальним статусом, 164 ломбарди (було 166), 151 кредитна спілка (було 153), 82 лізингові компанії (було 85), 629 фінансових компаній (було 643), 56 страхових брокерів (кількість не змінилася) та 67 колекторських компаній (було 66).

Крім того, на ринку визнано 25 банківських груп (кількість не змінилася) та 22 небанківські фінансові групи (кількість не змінилася).

На платіжному ринку діє 32 платіжні системи, створені резидентами, ураховуючи державні (кількість не змінилася), та 16 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами (кількість не змінилася). Крім того, на ринку діють надавачі фінансових платіжних послуг, серед них 17 платіжних установ (у травні було 15), 10 фінансових установ, що мають право на надання платіжних послуг (у травні було 8), три банки – емітенти електронних грошей (кількість не змінилася) та один оператор поштового зв’язку (кількість не змінилася). До інших суб’єктів, що діють на платіжному ринку, входять 42 комерційні агенти (у травні було 37) та 35 технологічних операторів платіжних послуг (кількість не змінилася).

У червні до Національного банку надійшло 287 запитів від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Кількість запитів стосовно фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців становила 118. Кількість запитів щодо кредитних установ (банки та кредитні спілки) – 104, страховиків – 62, платіжних установ – 3.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини