Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У Харкові відбулася презентація пам’ятної медалі "Місто героїв - Харків"
У Харкові відбулася презентація пам’ятної медалі "Місто героїв - Харків" (2)
У Харкові відбулася презентація пам’ятної медалі "Місто героїв - Харків" (3)

У Харкові відбулася презентація пам’ятної медалі "Місто героїв - Харків"

21 листопада 2022 року в День Гідності та Свободи в Харкові, який дев’ять місяців мужньо протистоїть масованому терору російських загарбників, відбулася презентація пам’ятної медалі "Місто героїв - Харків"

Презентував пам’ятну медаль Голова Національного банку Андрій Пишний разом із харківським міським головою Ігорем Тереховим. 

Захід відбувався біля одного із сучасних символів Харкова - альтанки-фонтану "Дзеркальний струмінь", що зображений на пам’ятній медалі разом з іншими рідними для харків’ян пам’ятками міста.

"Харків став для усієї України щитом. Із першого дня повномасштабної війни місто взяло на себе один із найбільш жорстоких ударів і тримає його й донині. Тому абсолютно природно, що з повагою до міста й харків’ян сьогодні Національний банк саме в Харкові презентує пам’ятну медаль "Місто героїв - Харків".

Немає жодних сумнівів, що Харків вистоїть. Сила Харкова - в харків’янах. А сила харків’ян - в гідності і свободі. Тож у День Гідності та Свободи ми саме там, де повинні бути. Я хочу віддати вам належне і сказати "Дякую!" за вашу гідність, прагнення до свободи і здатність боротися", - сказав Андрій Пишний.

Пам’ятна медаль "Місто героїв - Харків" - друга медаль із серії, присвяченої українським містам героїв, які довели всьому світу, що вони здатні витримати будь-які випробування заради свободи та гідності.

Дизайн для неї розробила художниця Наталія Фандікова. Аверс медалі містить колаж із визначних пам’яток міста: харківський Кобзар - пам’ятник Тарасові Шевченку, один із найкращих зразків монументального мистецтва; пам’ятка, що входить до світової спадщини ЮНЕСКО, - будівля Держпрому, зведена в 1920-х роках у стилі конструктивізму; альтанка-фонтан "Дзеркальний струмінь".

На аверсі медалі також відкарбовані рядки з історичного роману Ліни Костенко "Берестечко": ЧИ СПРАВДІ ВІРИВ Я У ПЕРЕМОГУ В ТАКІЙ ТЯЖКІЙ НЕРІВНІЙ БОРОТЬБІ? ТАК, ВІРИВ Я. НАЙПЕРШЕ ВІРИВ - БОГУ. І ВІРИВ ЛЮДЯМ. ЛЮДЯМ І СОБІ.

На реверсі медалі у верхній частині зображено побиті та понівечені снарядами і бомбами будівлі Харкова, у нижній - стилізована панорама міста з його історичними пам’ятками та половецькими кам’яними бабами з гори Кременець біля Ізюма - пам’ятки сакрального мистецтва (IX-XIII століть).

Нагадаємо, Національний банк започаткував серію пам’ятних медалей, присвячених містам героїв. Першу пам’ятну медаль, присвячену щойно звільненому з тимчасової окупації Херсону, презентовано 19 листопада 2022 року. Надалі у планах Національного банку випустити пам’ятну медаль "Місто героїв - Маріуполь" (25 листопада 2022 року) та пам’ятну медаль "Київщина. Міста героїв: Буча, Гостомель, Ірпінь" (05 грудня 2022 року).

Довідково

Пам’ятні медалі реалізовуватимуть банки-дистриб’ютори Національного банку: АТ АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "АБ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК", АТ КБ "ПриватБанк".

Пам’ятна медаль "Місто героїв - Харків" виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування - "спеціальний анциркулейтед", тираж - до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. у 2022 році).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини