Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У Києві відбулася перша конференція з фінансової грамотності FinLit Forum

У Києві відбулася перша конференція з фінансової грамотності FinLit Forum

Сьогодні Національний банк України приймав першу конференцію з фінансової грамотності FinLit Forum.

Одноденна конференція, організаторами якої були Національний банк України, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Міністерство освіти і науки України за підтримки Проєкту USAID “Інвестиції для стійкості бізнесу”, відбулася в межах заходів, присвячених Global Money Week (Всесвітньому тижню грошей).

Майже 2 500 представників міжнародних організацій, державних органів, учасників фінансового ринку, експертів та освітян обговорювали тему розвитку фінансової грамотності в шкільній освіті, яка наразі набула особливого значення. У 2025–2026 роках Міністерство освіти і науки України вводить у шкільну програму для 8 та 9 класів обов’язковий предмет “Підприємництво та фінансова грамотність”. До цього предмета Національний банк підготував спеціальну модельну навчальну програму, яка вже отримала гриф Міністерства освіти і науки України.

“Вдячний Міністерству освіти і науки України за просування фінансової освіти серед дітей та молоді. Це надзвичайно важливий та вагомий крок до розвитку фінансово здорового суспільства. Уже незабаром щорічно близько 800 тисяч учнів по всій Україні будуть навчатися зважено приймати фінансові рішення, раціонально керувати грошима, заощаджувати, ефективно управляти своїми боргами, уникати шахрайства, ставити фінансові цілі та працювати для їх досягнення. Для цього Національний банк вже розробив навчальну програму, також працюємо над підручниками, навчаємо педагогів, створили Центр фінансових знань “Талан” для освітян, розробляємо навчальні матеріали, проводимо для дітей багато освітніх заходів і готові й надалі надавати необхідну підтримку”, – зазначив Голова НБУ Андрій Пишний у вітальному слові до учасників конференції.

Участь у конференції також взяв заступник Генерального секретаря Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) Йошікі Такеучі. OECD опікується розвитком фінансової грамотності в усьому світі та є організатором Global Money Week.

“Для того, щоб викладання фінансової освіти в школах було ефективним, потрібен комплексний підхід – від збору інформації до розробки підручників. Крім впровадження фінансової грамотності в навчальну програму, це означає надання вчителям необхідних навичок, впевненості та ресурсів для навчання фінансовим питанням, а також залучення та підтримка батьків у розмовах про гроші зі своїми дітьми”, – сказав заступник Генерального секретаря OECD.

Міністерство освіти і науки України постійно підтримує  ініціативи, спрямовані на підвищення фінансової грамотності дітей та молоді.

“Фінансова грамотність — це знання та уміння, без яких складно жити в сучасному світі. Ще донедавна цій темі не приділяли належної уваги в школах, давали фрагментарні знання. Із початком реформи “Нова українська школа” ситуація змінюється. Фінансова грамотність є наскрізною лінією в навчанні вже з 1 класу. Діти змалечку в ігровій формі вчаться планувати покупки, рахувати гроші, дізнаються, що їх можна збирати, тобто відкладати покупку на майбутнє, тощо. Для кожного віку дітей є свої завдання і підходи до викладання. З 8 класу зможуть запровадити прицільний курс фінансової грамотності, який передбачає опанування складніших тем: взаємодію з банками, запуск бізнесу, цінні папери тощо. Ми вдячні Національному банку України за зацікавленість освітою дітей. Упевнений, що завдяки співпраці МОН України та НБУ навчання фінансової грамотності стане більш ефективним і практико-орієнтованим”, – сказав директор директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України Ігор Хворостяний.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб також активно займається поширенням фінансової грамотності серед населення.

“Високий рівень фінансової грамотності користувачів фінансових послуг – це запорука фінансової стабільності України. Тому Фонд як один із ключових елементів фінансової безпеки країни підтримує та реалізовує проєкти, які сприяють формуванню стійких фінансових звичок в українців та прийняттю правильних фінансових рішень. Це, зокрема, освітні проєкти, мета яких виховувати фінансово грамотну молодь, адже вони формуватимуть фінансове майбутнє країни. Зокрема, Фонд створив Рамки фінансових компетенцій для різних вікових категорій, а також реалізовує Національний проєкт з фінансової грамотності 2.0 в регіонах України. Також Фонд постійно дбає про захист банківських вкладів громадян, забезпечуючи 100% гарантії на час дії воєнного стану та 3 місяці після його скасування. Крім того, вкладникам банків, що виводяться з ринку, було розширено доступ до гарантованого відшкодування – виплати здійснюються дистанційно через сервіс  “Повернення вкладів” у застосунку Дія”, – зазначила директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут.

Виступи робочої частини конференції були присвячені:

  • розвитку фінансової грамотності в шкільній освіті в Україні, презентації напрацювань фінансових регуляторів у сфері фінансової грамотності для дітей та молоді;
  • підготовці до впровадження обов’язкового предмета “Підприємництво і фінансова грамотність. 8 та 9 класи” і пов’язаної з цим потреби в підвищенні кваліфікації освітян;
  • вивченню успішного міжнародного досвіду впровадження фінансової грамотності в школах.  

Конференція FinLit Forum пройшла за підтримки Проєкту USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу»..

Переглянути запис конференції можна на офіційному YouTube каналі НБУ.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини