Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У лютому на ринку небанківських фінансових послуг з’явилося п'ять нових гравців, а 51 учасник залишив ринок – результати ліцензування та реєстрації

У лютому на ринку небанківських фінансових послуг з’явилося п'ять нових гравців, а 51 учасник залишив ринок – результати ліцензування та реєстрації

У лютому кількість учасників небанківського фінансового ринку зменшилася до 1 846  (станом на 28 лютого) з 1 892 (станом на 31 січня). Кількість банків станом на 28 лютого становить 69 (на кінець січня було 71). Так, у зв'язку з агресією Російської Федерації проти України були ухвалені рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ “Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банкˮ та АТ “Міжнародний резервний банкˮ. Наразі триває процедура ліквідації цих банків у порядку, визначеному Законом України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”.

Упродовж лютого Національний банк зареєстрував п'ять колекторських компаній.

Водночас із реєстрів виключено 51 учасник ринку: один страховий брокер залишив ринок добровільно, а 48 фінансових компаній, один страховик та одна лізингова компанія виключені примусово.

Станом на 28 лютого на небанківському ринку працювали 132 страховики non-life (на кінець січня було 133) та 13 life-страховиків (кількість не змінилася), 259 ломбардів (кількість не змінилася), 275 кредитних спілок (кількість не змінилася), 134 лізингові компанії (було 135), 901 фінансова компанія (було 949), 65 страхових брокерів (було 66) та 67 колекторських компаній (було 62).

Крім того, на ринку визнано 25 банківських груп та 24 небанківські фінансові групи.

На платіжному ринку діє 38 національних платіжних систем, ураховуючи державні, та 16 міжнародних платіжних систем. У лютому зареєстровано міжнародну платіжну систему «R360», створену нерезидентами.

Ухвалені рішення з питань ліцензування та реєстрації

У лютому до Національного банку надійшло 539 запитів від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Найбільша кількість запитів стосувалася фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців – 457. Кількість запитів щодо кредитних установ (банки та кредитні спілки) становила 28, страховиків – 54.

Протягом лютого Національний банк застосовував заходи впливу до учасників небанківського фінансового ринку. Зокрема, регулятор примусово анулював усі ліцензії одному страховику. Крім того, примусово анульовано частину з наявних ліцензій чотирьом фінансовим компаніям. Відмовлено в анулюванні ліцензій двом фінансовим компаніям.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини