Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У Національному банку пройшла Перша нумізматична конференція "Money & Banking: гроші та банки в історії Європи"

У Національному банку пройшла Перша нумізматична конференція "Money & Banking: гроші та банки в історії Європи"

Перша нумізматична щорічна конференція "Money & Banking: гроші та банки в історії Європи" відбулася в Національному банку України з 16 до 18 вересня 2024 року.

Триденна конференція проходила в межах заходів, присвячених Дню гривні. Її організував Музей грошей Національного банку України за підтримки Проєкту USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу".

Конференція зібрала провідних фахівців у галузях історії, нумізматики, банківництва, мистецтвознавства, мовознавства, а також археології. Цей захід став для них майданчиком для обміну знаннями та досвідом, а також важливим кроком до формування потужної наукової спільноти, здатної впливати на розвиток історичної думки та нумізматичних досліджень.

"Національний банк наразі переосмислює значення та роль нумізматики в історії сучасної України. Ми плекаємо нумізматичну традицію, але водночас шукаємо нову стилістику та тональність, яка б відповідала сучасності. НБУ приділятиме нумізматичному напряму ще більше уваги, адже він є тим потужним каналом комунікації, елементом політики НБУ, який допомагає формувати істинні українські наративи й доносити їх світу.

Знаково, що конференція, яка дає можливість побачити певну ретроспективу історії грошей, відбувається саме зараз, коли Національний банк прагне фактично завершити грошову реформу, розпочату в 1996 році, відновити історичну справедливість, викорінивши російську назву "копійка", замінивши її на український "шаг", – наголосив Голова НБУ Андрій Пишний.

Із відкриттям заходу учасників привітав керівник Проєкту USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу" Рафаель Джабба. "Проєкт USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу" пишається тим, що підтримує Національний банк України в цей критичний період економічної витривалості та відновлення. Ми раді співпрацювати з НБУ в організації цієї конференції та в підтримці інших ініціатив з фінансової грамотності, спрямованих на розвиток довіри до фінансової системи та забезпечення того, щоб фінанси працювали на користь усіх українців", – зазначив він.

Робота конференції передбачала шість тематичних секцій:

1) "Становлення гривні як національної грошової одиниці України";

2) "Антична, середньовічна та новітня нумізматика";

3) "Історія грошового обігу";

4) "Історія банків, банківництва, цінних паперів та торгівлі";

5) "Видатні нумізмати, колекції та наукові школи";

6) "Дизайн та захист грошових знаків".

У перший день конференції також відбулося пленарне засідання, присвячене усім аспектам використання шагів в національній грошовій традиції: від походження терміну та особливостей його вживання в розрахунках до побутування в підпіллі та навіть еміграції в часи радянської влади.

Учасники конференції позитивно оцінили пропозицію  Національного банку щодо зміни назви монети "копійка" на "шаг" та ініціювали підписання відкритого листа від наукової спільноти на підтримку цієї  ініціативи. Наразі його підписали 50 учасників конференції.

Другий день конференції відкрив директор Департаменту грошового обігу НБУ Олег Прохода, який розповів про модернізацію та осучаснення банкнотно-монетного ряду в Україні. Він зазначив, що банкноти і монети не тільки забезпечують грошовий обіг країни, їх дизайн відображає історію, культуру і дух країни, а для іноземців часто – це перша візуальна зустріч з новою країною. Тому Національний банк завжди відповідально ставиться до цього питання.

Зокрема, прикладом є нові модифіковані банкноти гривні, доповнені патріотичним гаслом "Слава Україні! Героям Слава!", які Національний банк ввів у обіг до 33-ї річниці незалежності України.

"У дизайні банкнот має об'єднуватися естетика з функціональністю, також виробництво банкнот та монет має бути надійним і ефективним для задоволення вимог грошових циклів. Національний банк України постійно працює над удосконаленням дизайну та системи захисту банкнот гривень, вивчає відповідний міжнародний досвід", – розповів Олег Прохода.

У завершальний день конференції її учасників першим привітав директор Банкнотно-монетного двору НБУ Володимир Баглай.

Свій виступ він присвятив історії створення БМД НБУ та специфіці його роботи.

"Сьогодні Україна має повний цикл виготовлення паперових грошей: від розроблення дизайну та виробництва захищеного паперу до пакування готових банкнот та монет. І наше підприємство – Банкнотно-монетний двір НБУ – на 100% забезпечує потреби держави у виготовленні власної грошової одиниці: банкнот, розмінних, обігових та пам’ятних монет", – розповів Володимир Баглай.

Все це завдяки трьом гілкам БМД: банкноти друкуються на Банкнотній фабриці, монети карбуються Монетним двором, а захищений папір виготовляє Фабрика банкнотного паперу.

Загалом протягом трьох днів конференції понад 120 дослідників мали можливість презентувати свої напрацювання за темами конференції та подискутувати з колегами.

У майбутньому ця конференція стане постійним майданчиком для наукових дискусій, в яких порушуватимуться найактуальніші питання, пов'язані з історією грошової системи та банківської справи Європи, та буде проводитися щорічно у вересні на базі Національного банку України.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини