Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У серпні банки вчергове побили рекорд обсягів іпотечного кредитування

У серпні банки вчергове побили рекорд обсягів іпотечного кредитування

Українські банки повідомили, що в серпні 2021 року видали 944 іпотечні кредити на загальну суму 830,1 млн грн. Це є найкращим результатом за обсягом нової іпотеки протягом періоду, охопленого опитуванням (із грудня 2018 року). Таке зростання обсягів передусім відбулося завдяки збільшенню середньої суми договору: за місяць – на десяту частину (до 879.3 тис грн). Крім того, у нових видачах зросла вага міста Києва, де середня сума договору є істотно вищою, ніж у регіонах.

Загалом за перші вісім місяців року банками видано 6.6 тисяч іпотечних кредитів на загальну суму понад 5.2 млрд грн.

Якщо порівняти з відповідним періодом минулого року, то обсяги нового іпотечного кредитування зросли в 2.2 раза за кількістю договорів та майже втричі у грошовому вимірі.

Про це свідчать результати чергового опитування банків про обсяги наданих населенню іпотечних кредитів.

Кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості залишаються головним сегментом ринку іпотеки: в серпні їх частка вкотре перевищила 90% від усіх наданих іпотечних кредитів як за кількістю договорів, так у грошовому еквіваленті.

Ринок іпотечного кредитування залишається концентрованим: п’ять найактивніших банків уклали 89% нових угод.

Середньозважена ефективна ставка іпотечного кредиту становила в серпні 15,9% на первинному і 13,6% – на вторинному ринку. З початку року ставки знизилися відповідно на 1,0 в. п. та на 0,4 в. п.

Довідково

Щомісячні результати опитування банків – це самооцінка банками власних іпотечних портфелів. Тому вони можуть не збігатися з офіційною статистикою, розміщеною на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку України в розділі “Статистика”.

Відмінності зумовлені насамперед використанням банками управлінської звітності для цілей складання таблиці даних стосовно іпотечних портфелів. Такий підхід точніше відображає тип застави за кредитами, а отже й сутність класифікації кредитів.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини