Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Україна підписала з Європейським Союзом угоду про макрофінансову допомогу на 1,2 млрд євро

Україна підписала з Європейським Союзом угоду про макрофінансову допомогу на 1,2 млрд євро

Україна та Європейський Союз підписали угоду про отримання нашою країною макрофінансової допомоги на суму 1,2 млрд євро.

Меморандум та Кредитну угоду підписали сьогодні Голова Національного банку України Кирило Шевченко, Міністр фінансів України Сергій Марченко та Виконавчий Віцепрезидент Європейської Комісії, відповідальний за економіку, що працює для людей (European Commission Executive Vice-President responsible for an Economy that Works for People) Валдіс Домбровскіс. У зустрічі також взяв участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Сума макрофінансової допомоги буде розподілена на два транші по 600 млн євро, які будуть спрямовані на підтримку державного бюджету та поповнення міжнародних резервів України.

"Європейський Союз завжди був і залишається надійним партнером України. Хочу висловити вдячність Європейській стороні за оперативність і конструктивність у запровадженні нової програми. Така допомога – довгострокова та дешева - особливо важлива для нас сьогодні, коли світова економіка протистоїть викликам, пов’язаними з пандемією COVID-19 у світі та в Україні зокрема", – підкреслив Голова Національного банку Кирило Шевченко.

Нагадаємо, у 2014–2020 роках Україна та ЄС реалізували чотири програми макрофінансової допомоги. За їхніми результатами Україна отримала 3,81 млрд євро.

Довідково

Макрофінансова допомога, що надається країні на термін до 15 років, – винятковий фінансовий інструмент ЄС для стабілізації фінансово-економічної системи. Цей інструмент доступний країнам-партнерам ЄС та доповнює фінансову допомогу, що надається країні МВФ.

Відсоткова ставка визначається під час виходу Європейської Комісії, що має найвищий кредитний рейтинг (ААА), на зовнішній ринок запозичень для отримання коштів, що перераховуватимуться Україні за тією самою кредитною ставкою.

Центральний банк країни зазвичай виступає агентом країни-позичальника та відкриває рахунок у євро, на який перераховуватимуться кошти відповідних траншів макрофінансової допомоги ЄС.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини