Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Українці зможуть обміняти готівкову гривню на євро в бельгійських банках

Українці зможуть обміняти готівкову гривню на євро в бельгійських банках

Національний банк України та Національний банк Бельгії 30 травня 2022 року уклали угоду, що дасть можливість українцям, які перебувають у Бельгії, здійснювати обмін готівкової української гривні на євро (далі – Угода).

Угода передбачає два механізми, що дадуть змогу з 1 червня 2022 року повнолітнім громадянам зі статусом українського біженця або тим, хто подав документи на його отримання обміняти на євро до 10 тисяч гривень готівкою.

По-перше, обміняти гривню на готівкові євро можна буде в касах Національного банку Бельгії (Boulevard de Berlaimont 3, 1000 Brussels). Здійснити такий обмін можна лише один раз у межах установленого ліміту. Операції відбуватимуться в будні дні з 08.45 до 15.30.

По-друге, внести готівкову гривню в межах установленого ліміту можна буде на попередньо відкритий клієнтом рахунок в одному з відділень таких комерційних банків: Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, ING, KBC, CBC та KBC Brussels. Банки конвертуватимуть отриману готівкову гривню в євро і негайно зараховуватимуть еквівалентну суму на цей рахунок. У такий спосіб обмін готівки в касах банків-учасників фактично не відбуватиметься. Також важливо, що жодної комісії або додаткових платежів під час цих операцій банком не стягуватиметься.

Відповідно до Угоди бельгійські банки прийматимуть банкноти номіналом від 100 до 1000 гривень (банкноти нижчих номіналів та монети для обміну не прийматимуться).

Обмін здійснюватиметься із застосуванням фіксованого обмінного курсу гривні до євро, який визначатиме НБУ. Інформація про встановлений курс щотижня публікуватиметься на вебсайтах Національного банку Бельгії та Бельгійської банківської асоціації (Febelfin).

«Угода з Національним банком Бельгії – це черговий крок Національного банку України, спрямований на підтримку та допомогу нашим громадянам, які були змушені залишити Україну через війну. Ми щиро вдячні бельгійським колегам за сприяння в обміні готівкової гривні на території ЄС», – наголосив Голова Національного банку України Кирило Шевченко.

Нагадаємо, що від початку війни Національним банком України вже укладено угоди щодо обміну готівкової гривні з Національним банком Польщі та Федеральним банком і Міністерством фінансів Німеччини.

Нині Національний банк України продовжує активний діалог із центробанками інших держав-партнерів, щоб забезпечити українським вимушеним переселенцям можливість обміну готівкової гривні на місцеву валюту в межах установлених лімітів, а також безперебійне обслуговування їхніх платіжних карток, емітованих банками України.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини