Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
АТ "УКРСИББАНК" став п’ятим уповноваженим банком зі зберігання запасів готівки Національного банку

АТ "УКРСИББАНК" став п’ятим уповноваженим банком зі зберігання запасів готівки Національного банку

Акціонерне товариство "УКРСИББАНК" (далі – АТ "УКРСИББАНК") стало п’ятим банком, який зможе здійснювати операції із запасами готівки Національного банку України. Також банк забезпечуватиме інші банки в регіонах готівкою, прийматиме від них її надлишки та зношені гроші.

Відповідне рішення № 80-рш "Про надання Акціонерному товариству "УКРСИББАНК" статусу уповноваженого банку" ухвалило Правління Національного банку України 02 березня 2021 року.

АТ "УКРСИББАНК" письмово звернувся до Національного банку про намір стати уповноваженим банком із зберігання запасів готівки регулятора та надав усю необхідну інформацію.

Зокрема, АТ "УКРСИББАНК" має 30-річний досвід роботи з організації касового обслуговування та понад 22-річний досвід роботи здійснення перевезення валютних цінностей та інкасації коштів із використанням найсучасніших технологій. Банк володіє розгалуженою мережею відокремлених підрозділів на території України, зокрема має касові центри в Запоріжжі, Дніпрі, Черкасах, Харкові, Ужгороді, Одесі, Львові, Вінниці.

Завдяки розширенню мережі уповноважених банків Національний банк продовжить делегувати банкам частину функцій, які він сьогодні виконує в регіонах, у межах реалізації Концепції організації готівкового обігу в Україні. Це дасть можливість поступово переходити від частково делегованої моделі організації готівкового обігу, що наразі існує в Україні, на делеговану модель.

Нагадаємо, що Національний банк здійснює відбір банків, які можуть залучатися до зберігання запасів його готівки відповідно до низки критеріїв*.
 

Довідково

Суть делегованої моделі організації готівкового обігу полягає в тому, що Національний банк делегує частину функцій, які він виконує в регіонах, іншим учасникам ринку – банкам та Cash-in-Transit (СІТ)-компаніям.

На сьогодні функції зберігання запасів готівки Національного банку та проведення операцій із ними в усіх регіонах країни виконують підрозділи таких чотирьох уповноважених банків: Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ.

* Положення  про критерії та порядок відбору банків, які можуть залучатися до зберігання запасів готівки Національного банку України та здійснення операцій з ними, затверджене постановою Правління Національного банку України від 28 вересня 2016 року № 389 (зі змінами).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини