Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Уряд України з початку повномасштабної війни залучив від продажу ОВДП на аукціонах 353 млрд грн в еквіваленті – депозитарій НБУ

Уряд України з початку повномасштабної війни залучив від продажу ОВДП на аукціонах 353 млрд грн в еквіваленті – депозитарій НБУ

Від початку повномасштабної війни до 28 лютого 2023 року Уряд України залучив від розміщення ОВДП на аукціонах 238 812,2 млн грн, 2 237,7 млн дол. США та 1 064,2 млн євро. На погашення за внутрішніми борговими цінними паперами за аналогічний період спрямовано 234 499,4 млн грн, 3 140,6 млн дол. США та 662,6 млн євро. Про це свідчать дані депозитарію НБУ.

У лютому 2023 року запозичення Міністерства фінансів на внутрішньому борговому ринку на 22 338,4 млн грн (в еквіваленті) перевищували його виплати за облігаціями внутрішньої державної позики.

Національний банк разом з Урядом України надалі докладають зусиль для активізації гривневого сегмента внутрішнього боргового ринку.

Зокрема, з цією метою Національний банк надав можливість банкам покривати до 50% від загального обсягу обов’язкових резервів за рахунок бенчмарк-ОВДП з визначеного НБУ переліку, а з 11 лютого 2023 року розширив цей перелік.

Міністерство фінансів підвищує ставки за гривневими ОВДП. Зокрема, якщо на початку жовтня 2022 року максимальна ставка за гривневими військовими ОВДП становила 16% річних, то в лютому 2023 року вона зросла до 19,75% річних.

Упродовж дії воєнного стану Міністерство фінансів підвищувало також ставки за доларовими ОВДП (максимальна ставка – 4,5% річних) та за військовими облігаціями, номінованими в євро (максимальна ставка – 3% річних).

Нагадуємо, що сьогодні кожен може долучитися до купівлі військових облігацій та підтримати фінансову оборону України.

Нижче наведено детальну статистику депозитарію НБУ станом на 1 березня 2023 року виключно стосовно військових ОВДП, що розміщуються на аукціонах.

Найбільший обсяг цих цінних паперів сконцентрований банками – первинними дилерами.

Другим за обсягом є портфель військових облігацій у власності громадян та бізнесу України. У лютому він зріс у всіх валютах і становить:  

  • 23 182,8 млн грн, або 22,3% від загального обсягу придбаних гривневих військових ОВДП (станом на 1 лютого – 21 422,0 млн грн, або 21,3%);
  • 542,7 млн дол. США, або 40,3% від загального обсягу військових ОВДП, номінованих у дол. США (на 1 лютого – 344,1 млн дол. США, або 32,0%);
  • 101,0 млн євро, або 17,2% від загального обсягу ОВДП, номінованих у євро (на 1 лютого – 92,4 млн євро, або 17,4%).

Обсяг військових облігацій внутрішньої державної позики у власності нерезидентів – 8 289,1 млн грн та 11,3 млн дол. США.

"Запозичення Міністерства фінансів на внутрішньому борговому ринку другий місяць поспіль суттєво перевищують виплати за облігаціями внутрішньої державної позики. Важливо, що цьому сприяють не лише банки, але й бізнес і населення, що дедалі активніше долучаються до купівлі військових ОВДП. Зокрема, це і прояв свідомої патріотичної позиції, спрямованої на безперебійне забезпечення оборонних та соціальних потреб держави в умовах воєнного стану. Це вагомий внесок у зміцнення фінансового фронту країни та наближення нашої спільної перемоги", – зазначив Голова НБУ Андрій Пишний.

Детальнішу статистику щодо військових облігацій розміщено за посиланням. Дані в таблиці наведені за номінально-амортизаційною вартістю.

Довідково

Національний банк 22 березня 2022 року розпочав публікацію статистики депозитарію НБУ щодо військових облігацій на щотижневій основі. З початку 2023 року Національний банк перейшов на щомісячну публікацію відповідних релізів станом на перше число місяця. Переглянути попередні дані можна за тегом військові ОВДП

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини