Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

УТОЧНЕННЯ: Банки України не вважатимуть Латвію, Естонію, Угорщину та Грузію офшорними територіями

Зважаючи на поширення у ЗМІ недостовірної інформації про роз’яснення НБУ щодо переліку держав, що використовується банками як індикатор вивчення операцій клієнтів, Національний банк повідомляє: новий перелік країн не включатиме в число офшорів Латвію, Естонію, Угорщину та Грузію.

Роз’яснення стосується нового розпорядження КМУ №1045, яке вступило в силу 01 січня 2018 року. Нове розпорядження КМУ відмінило перелік держав, який складався в основному з офшорних територій. Цей перелік, відповідно до вимог положенням НБУ №369, використовувався банками, як індикатор додаткового вивчення операцій клієнтів банків. Нове розпорядження встановило новий перелік таких держав, до якого увійшли, зокрема, Латвія, Естонія, Угорщина та Грузія[*].

Відповідно до роз’яснення, банки мають використовувати у своїй роботі перелік країн, визначений Положенням НБУ №369, тобто без урахування запропонованого КМУ нового переліку.

Наразі НБУ готує зміни до Положення №369. Однак, слід зауважити, що новий перелік країн не включатиме в число офшорів Латвію, Естонію, Угорщину та Грузію.


[*] 31 січня 2018 року на засіданні Кабінету міністрів України було прийнято рішення про виключення Латвії, Естонії, Угорщини, Грузії та Мальти з переліку ризикових країн в частині контролю над трансферним ціноутворенням.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини