Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

УТОЧНЕННЯ: щодо доступності банківських послуг в Україні

Зважаючи на поширення у ЗМІ недостовірної інформації про стан банківської системи України, зокрема, кількість діючих структурних підрозділів банків у розрахунку на 100 тис. осіб дорослого населення, Національний банк повідомляє, що цей показник становив 34 (33.94) структурних підрозділи банків на 100 тис. осіб дорослого населення станом на 01.01.2016 року, відповідно до офіційних даних регулятора.

Офіційні дані про кількість структурних підрозділів банків розміщено на сторінці "Показники банківської системи" розділу "Статистика" Офіційного інтернет-представництва НБУ.

Офіційні дані суттєво відрізняються від даних Світового банку, на які посилаються окремі автори. Зокрема, показник кількості діючих структурних підрозділів банків у розрахунку на 100 тис. осіб дорослого населення станом на 01.01.2016 року, який нібито становить 0.56, не відповідає дійсності.

Чисельність діючих структурних підрозділів банків у розрахунку на 100 тис. осіб дорослого населення (у віці 18 років і старше) наведено на графіку.

Для порівняння: у країнах ЄС такий показник складав 28, зокрема, у Іспанії 68, Франції 38, Польщі та Словенії 31, Румунії 29, Словаччині 28, Латвії 18, Німеччині 14.

Світовий банк також розраховує вказаний показник для країн в залежності від їхнього рівня доходів. Для країн з низькими доходами він в середньому складає 3, з середніми – 12, а для країн з високими доходами – 21.

Рівень доступності банківських послуг для населення України, зокрема, показник кількості банківських підрозділів на 100 тис. осіб відповідає європейській практиці.

Хочемо наголосити, що українські банки через анексію Криму та окупацію частини Донбасу з початку 2014 року втратили близько 2400 відділень в Криму та Донбасі.

Звертаємо увагу представників ЗМІ, аналітиків та інших користувачів інформації про стан банківської системи України, що з метою забезпечення об’єктивності та коректності поширюваних даних доцільно використовувати дані, які публікуються на сторінках офіційного інтернет-представництва НБУ.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини